Početna >> Služimo još ideja >> BRŽA PRIPREMA TESTA S KVASCEM

BRŽA PRIPREMA TESTA S KVASCEM

Malo je aroma iz kuhinje koje su podjednako omamljujuće kao miris domaćeg hleba koji se peče u rerni. Pravljenje domaćeg hleba može biti jednostavno i ispunjujuće, ali je to realno dugotrajan proces. Srećom po današnje pekare, postoji par tehnika koje taj proces mogu ubrzati.


 
Uloga kvasca
 
Tradicionalni hleb je u svom najjednostavnijem obliku mešavina brašna, vode i kvasca. Brašno i voda se vezuju u elastično testo, a kvasac – te mikroskopske jednoćelijske gljivice – rade sa prirodnim šećerima iz testa i proizvode ugljen-dioksid. Mešenje hleba proizvodi snažna proteinska vlakna koja svi znamo kao gluten, a ugljen-dioksid, zarobljen između tih vlakana, podiže testo. Aktivnost kvasca ima i nusprodukte kao što je etil alkohol koji hlebu daje ukus. Hlebovi koji brže narastu nemaju uvek podjednako dobar ukus kao oni koji su narastali polako.
 

Instant kvasac

Uštedite vreme tako što ćete svež ili suvi kvasac zameniti instant kvascem. Instant kvasac se dodaje u suve sastojke za testo i njemu nije potrebno da se pre dodavanja ostavi da proradi. Kada suvi kvasac menjate instant kvascem, stavite oko 25% manje instant kvasca nego što biste stavili suvog. Ako menjate sveži kvasac, stavite 1/3 inicijalne količine.

Temperatura

Klasičnom hlebu je potrebno da naraste dva puta, jednom odmah nakon što ste testo zamesili, a drugi put kada ste oblikovali veknu ili zemičke. Kvasac se razmnožava mnogo brže u toplijoj atmosferi, tako da ako želite da ubrzate proces, zagrejte rernu na 50-90°C kada počnete da mesite hleb. Čim rerna dostigne tu temperautru, isključite je i odškrinite vrata. Kada ste zamesili testo, stavite ga u namašćenu činiju, pokrijte čistom krpom i ubacite u toplu rernu. Testo je spremno onda kada je udvostručilo volumen.
         
Još malo saveta
 
So nije neophodan sastojak za hleb; zapravo, testo narasta brže ako nema soli, jer so usporava razmnožavanje kvasca. Ako smatrate da je hleb bez soli bezukusan, dodajte mu neku mešavinu sušenog bilja ili biljne zamene za so (kao što je sve popularnija celerova so). Takođe, nakon prvog narastanja, nemojte oblikovati testo u veliku veknu. Umesto toga, napravite manje oblike, kao što su zemičke, grisini i slično. Manji komadi testa se peku brže nego velika vekna.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

TURSKA-kultura i bogatstvo gastronomije

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...