Početna >> Služimo još ideja >> KOKTELI OD LEDENE KAFE

KOKTELI OD LEDENE KAFE

Kada vam je potrebna doza kofeina u vrelim letnjim mesecima, zaboravite na vrelu šoljicu kafe i pobedite vrućinu hladnim, osvežavjućim napitkom. Možete praviti uobičajenu ledenu kafu ili je pretvoriti u neodoljivi koktel.
Foto: The coffee aficionado


 
Priprema ledene kafe je malo komplikovanija od pukog prelivanja obične vruće kafe preko leda. Da biste sprečili da vaša ledena kafa ima razvodnjen ukus, ispratite sledeća uputstva da biste obezbedili jaku aromu kafe.
 
Očigledno, osnova svake dobre šoljice kafe je sama kafa. Za najbolju ledenu kafu, počnite od visoko kvalitetne kafe koju volite da pijete i kada je vruća.
 
Umesto da vrelu kafu prelijete preko leda, pripremite je unapred i sačekajte da se ohladi. Proces hlađenja možete ubrzati u frižideru.
 
Još jedan od načina za pripremu same kafe je da pomešate hladnu vodu sa mlevenom kafom, poklopite, i ostavite da odstoji preko noći ili najmanje osam sati. Kada ste spremni da poslužite kafu, procedite je dva puta kroz filter za kafu ili gustu cediljku da biste se rešili soca.
 
Odličan način da sprečite da vaša ledena kafa bude razvodnjena je da od kafe napravite led. Sipajte kafu u kalupe za led i stavite u zamrzivač.
 
Ako volite da pijete kafu sa mlekom i šećerom, onda ih dodajte i u vašu ledenu kafu. Pošto se šećer ne rastvara tako lako u hladnoj tečnosti, razmislite o upotrebi nekog sirupa.
 
Ako ste raspoloženi za koktel od kafe, jednostavno dodajte omiljeno alkoholno piće. Kalua, liker sa aromom kafe i Bejlis se odlično slažu sa kafom. Probajte još i Amareto, rum, viski, tekilu, brendi, konjak ili čak i votke sa aromama (posebno votku sa aromom espresa!). Dovoljno je da stavite jednu do dve kašike alkoholnog pića.
 
Budite kreativni i pojačajte ukus kafe sa malo rendanog muskatnog oraščića, cimeta ili nekog drugog toplog začina. Umešajte ekstrakte vanile ili badema. Eksperimentišite i kombinujte nove ukuse kako biste svakoga dana imali novo osveženje.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS