Početna >> Služimo još ideja >> POMOZITE SVOM DETETU DA RAZUME EMOCIJE

POMOZITE SVOM DETETU DA RAZUME EMOCIJE

Većina dece je u stanju da promeni raspoloženje od potpuno mirnog do izuzetno intenzivnog nastupa besa bez da svoja osećanja iskažu na racionalan način. Iako ne postoji savršen način kojim ćete bez greške naučiti decu da komuniciraju, vi sa svojim detetom možete raditi na tome da ono razume osećanja kao što su ljutnja i frustracija.


 
Saznajte kako vaše dete može prevazići loše emocije i preći u bolje respoloženje.
 
Da li ste se ikada osećali toliko besno ili isfrustrirano da ste želeli da bacite nešto? Verovatno ste našli razuman i društveno prihvaćen način da se “izduvate”. Mala deca se sa ovakvim emocijama suočavaju svakodnevno, počev od toga da im je pravi poduhvat vezivanje pertli do toga da im nije dozvoljeno da radnim danima dugo igraju igrice na kompjuteru. Negativne emocije mogu biti snažne i potpuno obuzeti osobu, i mnoga deca teško nalaze pravi način da svoje emocije iskažu i da ih se oslobode. Naučite kako da pomognete svom detetu da razume i iskaže emocije.
 

Postavite primer

Dok se vozite sa svojom decom, pričajte im o emocijama koje osećate. Možda se upalilo crveno svetlo ili vas je neko presekao dok ste vozili. Možete reći, “Ova kola su me strašno isfrustrirala. Ima da udahnem duboko i da probam da se smirim.” Ako vam to ne pođe za rukom i postanete razočarani, podelite i to sa svojom decom koristeći jednostavan jezik. Možda će vam zvučati šašavo da čujete sebe kako pričate kao da ste malo dete, ali to će vašoj deci pomoći da nauče i sami da pričaju o svojim emocijama. Trudite se da se ne razbesnite pred svojom decom. Istovremeno, ne krijte svoja osećanja. Pustite ih da vide ako ste tužni ili isfrustrirani. Objasnite im kako da se smire ako im se to dešava.
 

Koristite alatke i igre

Sa malom decom možete napraviti tabelu osećanja. Ne mora da bude previše opširna. Zapravo, većina ovih tabela koristi jednostavne smajlije. Za osećaj besa i frustracije, nacrtajte termometar, a onda pustite dete da ga oboji. Objasnite mu kako je “vruća” temperatura zapravo ljutnja i bes, a “hladnija” frustracija ili manji nivo ljutnje. Pomozite detetu da nacrta lica koja predstavljaju tugu, strah, stidljivost, frustraciju, ljutnju i razočaranost. Ne plašite se da koristite duge reči, jer će dete naučiti da razlikuje “loše” emocije od ostalih. Ako je potrebno, neka se dete prilikom komunikacije o osećanjima osloni na tabelu emocija koju ste napravili.
 

Pomozite deci da se smire

Smislite načine da se dete izduva, na primer, neka se iskače gore-dole.
 
Kada dete jednom počne da identifikuje emocije, mnogo je lakše smiriti ga ako ga neki osećaji previše obuzmu. Počnite da razvijate strategije koje deluju na vaše dete i njegove individualne strahove, anksioznosti i frustracije. Sa nekom decom to će ići jednostavno. Druga će se konstantno boriti sa svojim emocijama. Budite spremni na dugotrajni proces. Radite sa svojim detetom na tome da, ako ga obuzmu negativne emocije u školi ili kod kuće, samo bude u stanju da se izbori sa njima.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...