Početna >> Organska hrana >> ŠTA JE ORGANSKA HRANA?

ŠTA JE ORGANSKA HRANA?

Uslovi u kojima živimo rezultat su dugogodišnjeg zagađenja vazduha, vode i zemljišta. Čak 90% štetnih materija čovek unese hranom, što dovodi do narušavanja zdravlja. Upotreba namirnica bez štetnih sastojaka prvi je i osnovni preduslov za zdravu ishranu i zdravlje uopšte.Organska hrana predstavlja namirnice proizvedene po ekološkim principima, uz poštovanje zakona prirode i osnovnog postulata - zdravlja ljudi. Da bi hrana proizvedena u takvim uslovima zaista bila zdrava, ona mora da bude uzgojena na zdravom zemljištu i ekološki ispravnim uslovima, te se proizvodnja organske hrane bavi i očuvanjem okoline.

Organski proizvodi razlikuju se od uobičajeno proizvedenih, pre svega po intenzivnijem ukusu i mirisu, ali i po smanjenom sadržaju zagađivača (pesticidi i teški metali) i potencijalnih kancerogenih nitrata, te potpunom nedostatku aditiva, konzervanasa, emulgatora, veštačkih boja i aroma, antibiotika, hormona, lekova i GMO.

Vrednost organske hrane je u povećanoj biološkoj i nutritivnoj vrednosti koja se ogleda kroz povećan sadržaj vitamina, minerala (kalcijum, magnezijum, gvožđe), omega 3 masnih kiselina i antioksidanata, te povećanom sadržaju proteina u pojedinim namirnicama. Organski proizvodi imaju davno zaboravljeni miris i ukus koji su imale namirnice koje smo jeli kada smo bili deca.
Iako naizgled sličan običnim namirnicama, organski proizvod lako se prepoznaje po jasno i vidljivo postavljenom znaku sa natpisom ORGANSKI PROIZVOD.

Znak garantuje da je proizvod prošao proces kontrole, te da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama od strane sertifikacionog tela kontrolisanog od strane Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.
Postoje i poljoprivredni proizvodi iz perioda konverzije, to jest oni koji su u prelaznom periodu, ali se već proizvode prema metodama organske proizvodnje. Oni ne mogu da budu označeni kao organski, ali imaju jasnu naznaku da su PROIZVODI IZ PERIODA KONVERZIJE.

Čorba od svežeg paradajza
Zdravlje na usta ulazi, Ukusne čorbe i supe
Bareni kupus
Zdravlje na usta ulazi, Ajurveda
Salata od cvekle s rukolom i sremušem
Kad je bal, nek' je bal
Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

TURSKA-kultura i bogatstvo gastronomije

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...