Početna >> Služimo još ideja >> ŠTA SVE MOŽETE DA URADITE SA VINOM

ŠTA SVE MOŽETE DA URADITE SA VINOM

Zvuči malo besmisleno da se sa vinom radi bilo šta drugo osim da se pije. Međutim, može da se desi da ste pravili zabavu i da je otvoreno više boca nego što može da se popije ili da shvatite da vam se vino koje ste otvorili ne sviđa. Naravno, uvek možete da zapušite nos i popijete to vino, ali srećom, postoje i druga rešenja.


 

Meka koža

Antioksidansi koji su u krugovima poklonika zdrave ishrane proslavili crno vino takođe su dobri i za kožu. Ostatke vina koristite kao tonik ili ga sipajte u vodu kada napunite kadu. Možda vas neće razveseliti kao kada ga popijete, ali će vam koža nakon toga biti meka kao kod bebe.
 

Čišćenje povrća

Vino sipajte u flašicu sa prskalicom i koristite ga za čišćenje voća i povrća. Alkohol će ukloniti nečistoće mnogo bolje od vode. Naravno, važno je znati da taj alkohol nikada neće ubiti ozbiljne bakterije kao što su E. coli i slamonela.
 

Čišćenje

Vino može poslužiti i kao dezinfekciono sredstvo za čišćenje kuhinjskih površina. Alkohol u kombinaciji sa kiselinom uklanja fleke i ubija mikroorganizme bez opasnih hemikalija koje se nalaze u kupovnim sredstvima za čišćenje. Jedino na šta bi trebalo obratiti pažnju su površine od granita, jer ih kiselina može oštetiti.
Takođe, belo vino možete koristiti za čišćenje staklenih površina.
 

Fleke od vina

Znate onaj neprijatan trenutak kada prospete crno vino na bež tepih koji je vaša prijateljica upravo kupila? Bez brige. Belo vino će vas spasiti! Preko fleke sipajte čašu belog vina i brzo prebrišite čistom krpom.
 

Borba protiv kancera

Možda ne mislite da je mariniranje mesa u vinu nešto novo; verovatno ste to već i radili. Ali, ono što ne znate je da ako meso marinirate u vinu 6 sati, smanjićete količinu kancerogenih materija koje nastaju tokom prženja ili pečenja čak za 90%. Osim toga, meso će biti mnogo sočnije.
 

Domaće sirće

Umesto da kupujete vinsko sirće, napravite domaće. Svako vino koje je počelo da se kvari je u svakom slučaju na putu da postane sirće. Plus, kasnije stalno možete dodavati vino i zalihe sirćeta vam se nikada neće smanjiti.
 

Farbanje

Ako ste prosuli crno vino na belu majicu ili košulju, znate i sami da je gotovo nemoguće izvući fleku u potpunosti. Umesto da vodite uzaludnu bitku sa flekom, potopite isflekani komad odeće totalno u to isto vino i ofarbajte je.
 

Masne fleke

Ako na podovima imate masne fleke, probajte da ih uklonite uz pomoć belog vina. Kiselina će pomoći da se fleka ukloni. Ako vam je potrebno još efekasnije sredstvo, vino pomešajte sa sodom bikarbonom.
 

Zaledite

Preostalo vino možete sipati u posude za led i zamrznuti ga. Kada vam je za neki sos, marinadu ili dresing potrebno malo vina, imaćete ga spremnog. Ako vino nije krenulo da dobija kiselu notu, onda će ovo zaleđeno biti odličan dodatak nekom punču ili koktelu. Kockice ledenog vina će ohladiti napitak, ali, kako nije u pitanju voda, neće ga razblažiti.
 
Zar nije genijalna ideja koktel ohladiti sa još malo alkohola?

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

BISERI LJUBLJANE

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS