Početna >> Služimo još ideja >> 10 ŽENSKIH NAVIKA LOŠIH PO ZDRAVLJE

10 ŽENSKIH NAVIKA LOŠIH PO ZDRAVLJE

Od vežbanja do zdravih dijeta, mnogi čine sve kako bi sebe održavali u zdravoj kondiciji. Ali, tako mogu ugroziti zdravlje i ne znajući to. Od nošenja teških torbi, do nošenja previsokih štikli, evo 10 navika kojih bi trebalo da se otarasite.


 
Nošenje štikli
 
Sve više žena se opredeljuje da tokom dana nosi štikle, a to bi moglo biti loše za zdravlje. To utiče na naše držanje, stvara pritisak na naše zglobove, a može da dovede do artritisa, čukljeva, bolova u leđima i povreda tetiva, a o petama da i ne pričamo. Kako biste umanjili štetu, ograničite visinu štikle na 4 cm za svakodnevno nošenje, da biste smanjili pritisak na zglobove.
 
Nošenje teške torbe
 
Kako upotreba raznih uređaja raste svakodnevno, a i pribor kod većine žena se samo povećava, neke žene svakodnevno nose torbe teške i po nekoliko kilograma. Kao rezultat toga, dovodimo naše zdravlje u pitanje. Iako problem nećete osetiti odmah, to može da izazove bolove u leđima i vratu, kao i loše držanje. Nemojte čekati da šteta bude naneta, već izbacite sve nepotrebne stvari iz torbe i nosite neku manju.
 
Spavanje sa šminkom
 
Svi su podlegli iskušenju da posle neke žurke legnu ne skinuvši šminku. Međutim, spavanje sa šminkom, prljavštinom i masnoćom koja se prirodno skupljala tokom celog dana na koži je najlakši put da se pore zatvore i da vam koža postane neravna i pojave se fleke. Spavanje sa šminkom i maskarom može dovesti do iritacije očiju, crvenila, pa čak i infekcije.
 
Unošenje iste količine alkohola kao i muškarac
 
U mnogim slučajevima kao što su žurke ili okupljanja, žene su dobile osećaj da treba da piju koliko i muškarci ili da se nadmeću u ispijanju sa njima. Ali, žene ne samo da imaju manju kilažu od muškaraca, već i manje telesne tečnosti koja ublažava uticaj alkohola, što dovodi do toga da se brže napiju. Da biste smanjili negativan uticaj alkohola na vaše zdravlje, pokušajte da konzumirate alkohol u normalnim količinama ili, još bolje, konzumirajte bezalkoholna pića.
 
Nošenje pogrešne veličine brushaltera
 
Smatra se da više od 70% žena nosi pogrešan broj grudnjaka. Međutim, pogrešan broj grudnjaka ne samo da utiče na izgled vaše garderobe, već istraživanja pokazuju da izaziva niz zdravstvenih problema, uključujući bolove u vratu, leđima i grudima, poteškoće sa disanjem i loše držanje tela, iritaciju kože, problem sa cirkulacijom, pa čak i problem sa crevima. Umesto da nagađate, proverite svoju veličinu i uverite se da nosite odgovarajući broj grudnjaka.
 
Preterana briga i negovanje osećaja kajanja
 
Stres je štetan za naše fizičko i mentalno zdravlje, a kod žena je stres dvostruko veći nego kod muškaraca, kao i stopa depresije i anksioznosti. Iako mislite da postoji biološka veza, razlozi za to su i briga o budućnosti i životu, kao i najrazličitiji problemi, a istraživanja pokazuju da na žene dva puta više nego na muškarce utiču ljubavni problemi i raskidi.
 
Opsednutost izgledom
 
Iako oba pola pate od nesigurnosti vezane za izgled, mnoge žene postaju opsesivne o svom ,,savršenom’’ telu. Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu „Obstetrics & Gynecology” pokazuju da čak 16% normalnih i mršavih žena misle da imaju višak kilograma, dok istraživanja koja je objavio „Dove” pokazuju da čak 90% žena želi da promeni bar jedan deo na svom telu. Ova nesigurnost ne samo da utiče na naše mentalno zdravlje, već može dovesti do ekstremnih zdravstvenih poremećaja zbog dijeta, jo-jo efekta, poremećaja ishrane i posledice plastičnih opercija.
 
Jedenje na nervnoj bazi
 
Iako ishrana utiče na oba pola, istraživanja su pokazala da muškarci jedu dok su raspoloženi, a žene više jedu kad su tužne. Žene će pre zadovoljiti slatkiši i visoko kalorična hrana. Sledeći put kad budete neraspoloženi, radite nešto što će vam podići raspoloženje, a ne nešto što će učiniti da vaša linija trpi.
 
Nedostatak sna
 
Ne samo da nedostatak sna može da utiče da izgledate i osećate se loše, isto tako može da dovede i do nezgoda, problema sa kalorijama i srčanih tegoba. Naravno, na nesreću za žene, statistike ukazuju da ovo mnogo više pogađa žene nego muškarce, a studije  Univerziteta u Mičigenu su pokazale da su žene čak dva puta spremnije da se odreknu sna da bi se starale o drugima. Nažalost, nedostatak sna utiče na raspoloženje i krvni pritisak mnogo više kod žena nego kod muškaraca, pa je potrebno da date sve od sebe da biste se naspavali.
 
Briga o sebi na poslednjem mestu
 
Ne samo da će da se odreknu sna kako bi pazile na decu i drruge, žene su takođe sklone da svoje želje i potrebe stavljaju na poslednje mesto. Da biste izbegli ovo, pokušajte da odložite neke nepotrebne obaveze da biste se posvetili sebi, i recite „ne” nekim manje bitnim ljudima u vašem životu. Svake nedelje odvojite vreme za sebe i svoje potrebe.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...