Početna >> Služimo još ideja >> DEKORACIJA DOMA

DEKORACIJA DOMA

Nije baš poželjno da kupite tapete ili veći komad nameštaja iz hira. Ako počinjete sa dekoracijom doma, postoje osnovna pitanja koja bi trebalo da postavite sebi, ne samo pre dekoracije, već i pre nego što odete u kupovinu. Ovo se odnosi koliko na početnike, toliko i na iskusne renovatore. 

Ukoliko sebi postavite sledeća pitanja, bićete na dobrom putu da odlučite šta da kupite, čega da se otarasite, šta da unesete, a šta da uradite u nekoj prostoriji.

 1. Koja je namena ove prostorije?
  Naravno da prostorija za koju ste planirali da bude spavaća soba treba da sadrži krevet, fotelju ili stolicu i lampu. Ali, da li želite još jednu fokalnu tačku u sobi u vidu ormara, ili želite da ostavite prostora za sprave za vežbanje?

  Ukoliko radite na dnevnoj sobi, da li želite veći prostor za primanje gostiju, ili želite da od te prostorije napravite i trpezariju i dnevni boravak?

  Da li od postojeće manje trpezarije želite da napravite formalnu prostoriju za ručavanje ili ćete od nje napraviti mini-kancelariju?

 2. Da li ću ovu prostoriju koristiti svakodnevno ili povremeno?
  Odgovor na ovo pitanje pomoći će vam da odlučite koliko novca da potrošite na preuređenje, koje boje da upotrebite i koja vrsta nameštaja će vam biti potrebna. Ukoliko radite na sobi za goste u kojoj će se spavati jednom mesečno, potrošićete mnogo manje nego na svoju spavaću sobu koju koristite svakog dana. Soba za goste može da bude odlično platno za eksperimentisanje s jarkim bojama, novijim dizajnom i luksuznijim dekoracijama; dok bi u vašoj spavaćoj sobi trebalo da preovlađuju poznate, opuštajuće boje, uz praktičan i koristan nameštaj.

 3. Koja je moja omiljena boja i kako mogu da je upotrebim u ovoj prostoriji?
  Naravno da, ukoliko je ciklama vaša omiljena boja, najverovatnije ne možete da je upotrebite za krečenje dnevne sobe ili sobe vašeg sina tinejdžera. Ali, uvek možete da nađete načina da tu omiljenu boju unesete u skoro svaku prostoriju u stanu ili kući. Upotrebite peškire, cveće, slike, fotografije sa ciklama detaljima kako biste uneli malo boje u neutralno okrečen prostor.

 4. Da li ova prostorija dobija dovoljno dnevnog svetla?
  Ukoliko određena prostorija ima mračne ćoškove ili indirektno dnevno svetlo tokom celog dana, ne bi bilo loše da izaberete boje koje će rasvetleti prostor i u najtmurnijim danima. Ili se pozabavite kupovinom ukrasnih lampi, bilo stonih ili podnih, bitno je da budu dekorativne. Tu su, uvek, i svetla s dimerima, tako da raspoloženje lako može da pređe iz tmurnog u romantično.

  Ukoliko prostorija dobija dosta direktnog sunčevog svetla tokom celog dana, ne bi bilo loše da razmislite o kupovini zavesa, roletni, venecijanera kako biste kontrolisali i kanalisali svetlost. 

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...