Početna >> Služimo još ideja >> DESERTI: KAKO DA U NJIMA UŽIVATE SVAKODNEVNO

DESERTI: KAKO DA U NJIMA UŽIVATE SVAKODNEVNO

Ako ispratite naredne savete i ideje, desert, koji vam je do sada bio retko razmetanje, postaće svakodnevno zadovoljstvo koje neće naškoditi ni vašem zdravlju ni liniji.


 
Uzdržavanje od omiljenih poslastica može biti teško, pogotovo ako se trudite da se hranite zdravo. Pametnija opcija bi bila da počnete da pripremate slatkiše prema zdravim receptima. Ako već imate omiljene recepte, uz samo par manjih izmena, transformisaćete ih u recepte koji su za vas zdraviji. Eliminacijom sastojaka koji su pretrpani kalorijama i masnoćama, uživaćete u zdravim desertima koji neće sabotirati vašu zdravu ishranu. Ukoliko niste sigurni kako i gde da počnete, evo nekoliko saveta.
 

Smanjite šećer

Jedan od najboljih načina da neki recept za desert učinite zdravijim jeste da smanjite količinu šećera. Ovo je način da smanjite količinu unetih ugljenih hidrata i kalorija. Obično je moguće smanjiti količinu šećera za od ¼ do ½ bez narušavanja ukusa. Čak je dozvoljeno šećer zameniti medom ili javorovim sirupom.
 

Zamenite nezdrave masnoće

Mnogi deserti sadrže velike količine nezdravih masnoća. Ako polovinu ulja, putera ili margarina zamenite nekom boljom opcijom, desert će biti zdraviji. Pire od jabuka ili banana su odlične zamene. Finalni proizvod će biti ukusan i sočan, ali sa značajno manjom količinom masnoća i kalorija.
 

Izbacite suvišne sastojke

Ponekad su u receptu i sastojci koji su suvišni, što znači da ih možete izbaciti bez problema. Na primer, ako pravite tortu, da li vam je zaista potrebno toliko krema okolo? Tortu možete samo nafilovati i ne premazivati je po vrhu i stranicama sa viškom fila. I dalje će imati odličan ukus, ali mnogo manje kalorija.
 

Potražite mleko i mlečne proizvode sa smanjenim sadržajem masnoće

U mnogim receptima se traži punomasno mleko koje gotovom desertu dodaje kalorije i masnoće. Kalorije i masnoće možete dosta smanjiti ako iskoristite mleko sa smanjenim sadržajem masti, na primer ono sa 1% masnoće. Možete koristiti i mleka biljnog porekla, kao što su sojino i pirinčano mleko.

 
Smanjite količine veoma kaloričnih sastojaka

Takođe je odlična ideja da se smanji količina sastojaka koji imaju visok sadržaj kalorija. Na primer, ako se u receptu traži ½ šolje seckanih oraha, smanjite količinu na 1/3 šolje. To neće naškoditi receptu, ali ćete zato ukloniti gomilu kalorija bez da ste pokvarili ukus.
 
Ovo su samo neke od zamena koje možete načiniti u cilju pravljenja zdravijih deserata. Istražite materiju još malo i saznajte šta još možete da uradite kako biste i pored zdravog režima ishrane uživali u slatkišima.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS