Početna >> Služimo još ideja >> KAKO DA IZABERETE I KUVATE KUPINE

KAKO DA IZABERETE I KUVATE KUPINE

Malo toga može tako dobro opisati leto i odmor kao provlačenje kroz žbunje kupina sa praznom kutijom u ruci koja samo čeka da je napunite. I, ako pretpostavimo da ne kradete kupine od komšije, branje kupina je jedan od jeftinijih načina da pripremite slatko.


 

Birajte pažljivo

Kao i mnogo toga u životu, najbolje kupine su one koje se ne ističu. Trebalo bi da su sjajne i čvrste kada ih berete, mada ukus može da varira u zavisnosti od mesta na kome rastu. Iskusni berači kupina često imaju omiljene žbunove sa kojih vole da beru plodove. Kada berete, izbegavajte žbunove koji rastu pored puta ili su toliko niski da ih psi u prolazu “zalivaju”.

Kada da berete

Kupine su zrele krajem avgusta do početka septembra. Legenda kaže da ne treba brati kupine krajem septembra, jer se na njih “đavo već popiškio”.

Kako da berete

Trudite se da kupine koje ste nabrali ređate tako da ih ne gomilate jedne na druge jer ih tako možete skroz izgnjaviti do dolaska kući. Najbolje je da ih ređate u plitke gajbice, ako ih imate.

Kako da ih čuvate

Kupine odložite suve i takve će se očuvati 2-3 dana. Ako ih stavljate u frižider, izvadite ih malo ranije da bi dostigle sobnu temperaturu pre nego što počnete da ih jedete. Ne brinite ako ste nabrali mnogo više nego što možete pojesti, jer se kupine veoma lako zamrzavaju i u kolačima se mogu koristiti zamrznute, bez otapanja. Kupine zamrznite na poslužavniku, u jednom sloju, ili ih u jednom sloju pažljivo poređajte u kesicu od zamrzivača.

Šta da spremite

Pored slatkog, pita i krambl su najbolji izbor, ali kupine se takođe odlično slažu i uz razna pečenja, kao osnovni sastojak sosa. Ovaj sos se slaže uz srnetinu i pernatu divljač. Od kupina možete napraviti i ukusan sos za pelivanje sladoleda ili palačinki, ali je odličan i u koktelima! I na kraju, možete ih propasirati i preliti brendijem, votkom ili džinom.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS