Početna >> Služimo još ideja >> KAKO DA IZABERETE LJUBIMCA KOJI JE STVOREN ZA VAS

KAKO DA IZABERETE LJUBIMCA KOJI JE STVOREN ZA VAS

Odabir kućnog ljubimca je velika odluka za svakoga. Zapamtite da će sve što ubuduće budete radili uticati na život jednog stvorenja. U nastavku slede stvari koje treba da imate na umu pre nego što kući dovedete bilo koju životinju.


 
Da li je dozvoljeno držanje kućnih ljubimaca tamo gde živite? Poneki stanodavci, na primer, ne dozvoljavaju držanje kućnih ljubimaca.
 
Da li je pravo vreme i mesto? Na šta trošite vreme tokom dana? Ako puno radite, onda to nije fer prema kuci ili maci, ali bi moglo da funkcioniše sa nekim gmizavcem. Razmislite koliko dnevno imate vremena za brigu o ljubimcu. Razmislite i o svojim hobijima – da li bi vaš ljubimac mogao da ih prati? Ako vas hobi vodi van kuće, da li ćete imati nekoga ko će o životinji moći da brine dok niste tu?
 
Kako će se vaš novi ljubimac slagati sa ostalim članovima porodice i ostalim ljubimcima koje imate? Neke životinje su genetski programirane da se ne slažu međusobno. Istražite koje su to životinje kako ne biste mešali prirodne neprijatelje u istoj kući.
 
Da li ste spremni na finansijsku obavezu? Troškovi idu dalje od same kupovine ljubimca i nastavljaju se tokom celog života novog člana porodice. Ti troškovi se mogu nagomilati, pa razmislite da li ste spremni na to. Hitni slučajevi usled problema sa zdravljem ljubimca mogu biti prilično skupi, posebno za egzotične vrste za koje je teško pronaći dovoljno stručnog veterinara.
 
Da li ste spremni na emotivni udar?
Kupovina ljubimca može izazvati emotivnu promenu u vama, od dana kada ga dovedete u kuću do dana kada ugine. Razmislite na sav pozitivan i negativan uticaj koji će ljubimac imati na vaše emocije.
 
Obaveza za ceo život je zaista obaveza za ceo život. Razmislite o tome šta ćete raditi i gde ćete biti pre nego što kupite papagaja ili kornjaču. Hoćete li biti spremni da ljubimcu posvetite odgovarajuće vreme i negu tokom celog njegovog života? Da li želite decu? Bolje je da dobro razmislite o svemu što želite da uradite u životu i tek onda se odlučite da postanete „mama“ nekoj životinji.
 
Da li imate dovoljno prostora za novog ljubimca? Ako želite deci da nabavite ponija, imate li dvorište i odgovarajuće prostorije u kojima bi poni živeo? Koliko često je potrebno da šetate ljubimca? Da li će ljubimac morati da živi u kavezu ili će se kretati slobodno po kući? Ukoliko je kavez neophodan, onda kupite najveći koji možete da priuštite i smestite ga u kuću. Da li je životinja koju želite da nabavite životinja koja mora da živi u društvu bar još jedne životinje svoje vrste?
 
Da li u kući imate adekvatne uslove za držanje životinje? Osigurajte se da vam je kuća bezbedna za ljubimca. Sklonite kablove, predmete koje bi životinja žvakala i takođe zapušite sve rupe kroz koje bi mogla da pobegne. Sve što je toksično sklonite od dometa ljubimca. Sprečavanje nesrećnih slučajeva uštedeće vam novac za posete veterinaru i sprečiće stres koji nastaje u tim situacijama.
 
Pre finalne kupovine posetite više mesta na kojima možete nabaviti ljubimca. Posetite prihvatilišta za napuštene životinje, odgajivačnice i pet šopove u vašem kraju. Raspitajte se kod organizacija i na forumima. Ljudi koji imaju iste takve ljubimce moći će da vam daju informacije iz prve ruke i pomognu vam prilikom izbora.
 
Ovo će, nadamo se, biti dovoljno da se upustite u dalje istraživanje i donošenje finalne odluke o izboru pravog ljubimca za vas.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...