Početna >> Služimo još ideja >> KAKO DA NAGRADITE SVOJU DECU

KAKO DA NAGRADITE SVOJU DECU

Ako ponudite nagradu za dobro ponašanje, to može da bude veoma dobar motivator. Nagrade su znak da cenite trud i ono što su vaša deca postigla. Naravno, postoji diskusija oko toga da li je dobro nagraditi dete, jer se dolazi do pitanja da li bi ono to tako i postiglo da nije bilo nagrade. Ali, nagrađivanje deteta je samo jedan znak pozitivne povratne reakcije, divljenja i priznanja za trud i način da izgradite veće samopouzanje kod deteta.


 
Korak 1: Postavite očekivanja
 
Jasno im stavite do znanja šta je to što želite od njih. Na primer, to može da bude da nameste krevet pre doručka, ili da se tiho igraju 20 minuta dok vi pripremate večeru. Očekivanja koja postavljate treba da budu razumna i savladiva. Konačno, najbolje je da deci zadate nešto što im i neće biti tako lako, jer će im nagrada i uspeh biti mnogo slađi i imaće osećaj dostignuća.
 
Korak 2: Izaberite razumne nagrade
 
Naravno, ne može svaka nagrada da bude odlazak u zoološki vrt ili na sladoled. Zato je bitno da im obezbedite nagrade koje mogu biti ispunjene istog dana. Na primer, ponudite im da im ispričate jednu priču više pred spavanje, ili im odložite vreme za spavanje. Starija deca koja su naučila svrhu novca biće zadovoljna i nekim malim novčanim dobitkom. Druge nagrade bi mogle da budu omiljena užina pred spavanje ili omiljena večera.
 
Korak 3: Neka bude jednostavno
 
Koju god opciju nagrade da izaberete, postarajte se da bude jednostavna i uravnotežena. Nerealne nagrade za mala očekivanja mogu da budu loša u budućnosti. Nagrada treba da bude ispunjena tokom dana. Pokušajte da izbegnete želju za većom i boljom nagradom. Ovo će vam pomoći da vaša deca nauče da cene male stvari u životu.
 
Korak 4: Držite se dogovora do kraja
 
Držite se obećanog do kraja i dajte detetu njegovu nagradu. Uverite se da činite pravu stvar da biste svorili jaku vezu između dobrog ponašanja i koristi i razgraničili to. Ako vaše dete ne ispuni dogovor, jako je bitno da ne popustite i ne date mu nagradu.
 
Korak 5: Budite dosledni
 
Kada je reč o izgradnji doborog ponašanja kod vaše dece, veoma je bitno da ostanete dosledni. Ponudite im što pozitivnije nagrade i ostvarujte ih na dnevnom nivou. Pokušajte da održavate ravnotežu svakog dana i pokušajte da ih naučite da neke stvari ne treba da budu nagrađene, već su im nagrada same po sebi.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...