Početna >> Služimo još ideja >> KAKO DA NAPRAVITE MILK ŠEJK BEZ BLENDERA

KAKO DA NAPRAVITE MILK ŠEJK BEZ BLENDERA

Iako je milk šejk napravljen u blenderu gust i gladak, milk šejk možete napraviti čak i ako nemate blender – improvizujući sa nekoliko osnovnih alatki. Evo recepta za jednu porciju milk šejka od banane.


 
Sastojci:
 
-       1 zrela banana; ovo možete praviti i sa raznim bobičastim voćem, ekstraktom vanile ili čokoladnim prelivom… Banane su zrele kada su upravo počele da izlaze iz svoje žute faze i na kori počnu da se pojavljuju fleke boje karamele. Ako banana nije dovoljno zrela i tvrda je, neće se dobro ispasirati i ukus neće biti dobar. Prezrele banane su takođe problem i njih koristite samo za pravljenje kolača.
 
-       1 šolja sladoleda
 
-       1 šolja mleka (kravlje ili sojino mleko). Punomasno mleko pravi bolje mehuriće i penu, ono po čemu je milk šejk i karakterističan.
 
-       neki zaslađivač (opciono); na primer: šećer u prahu, još malo sladoleda, dekstroza ili med po ukusu. Ako je banana zrela neće vam biti potrebno da milk šejk dodatno zaslađujete, ali ako je banana "sazrela" u sobi (nasuprot one koja je sazrela na drvetu), može da se desi da joj nedostaje prirodnih šećera.
 
Oljuštite bananu. Izgnječite je drvenom kašikom ili izlupajte žicom za mešanje dok ne postane glatka smesa. Ovo je nešto što će deci biti jako zanimljivo da rade. Ako imate decu, zamolite ih da vam pomognu prilikom pripreme.
 
Dodajte sladoled i nastavite da mutite sve dok smesa ne postane glatka. Pazite da ne ostanu grudvice banane, jer će one smetati kada pijete milk šejk na slamčicu, a svi znamo da je milk šejk ukusniji ako se pije tako.
 
Dodajte mleko i izmešajte uz pomoć žice za mešanje (oko 2 minuta). Ovo će napraviti relativno gust milk šejk, tako da će možda biti potrebno da dodate još mleka ili zaslađivača dok ne dobijete željeni ukus i gustinu. Stariji recepti za milk šejk su koristili više mleka i šećera u odnosu na sladoled da bi šejk bio ređi i lakše se pio, a i tako se lakše dobijao penasti šejk ako se dobro promućka. Moderni recepti su za mnogo gušći milk šejk. Ovaj recept vam omogućava da napravite bilo koji od njih, u zavisnosti od ličnih preferenci.
 
Možete koristiti i šejker za koktele tako što ćete u njega ubaciti zgnječenu bananu, sladoled i mleko i šejkovati dok se sve ne sjedini. Ako nemate šejker za koktele možete iskoristiti i neku teglu sa poklopcem. Ovako ćete napraviti najbolji i autentični milk šejk.
 
Probajte da biste proverili da li je potrebno dodati još zaslađivača ili eventualno još malo mleka ili sladoleda. Promućkajte dobro. Najlakše je dodati još sladoleda, meda ili nekog sirupa, jer će se to lako umešati, dok šećer može da se grupiše u grudvice.
 
Odmah poslužite. Ukoliko želite da budete apsolutno sigurni da neće biti nikakvih grudvica, procedite milk šejk pre nego što ga poslužite.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

TURSKA-kultura i bogatstvo gastronomije

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...