Početna >> Služimo još ideja >> KAKO DA NAPRAVITE PORODIČNO STABLO

KAKO DA NAPRAVITE PORODIČNO STABLO

Pravljenje porodičnog stabla može biti odlično iskustvo u učenju i uvek je dobar način da saznate više o svom poreklu i istoriji porodice. Porodična stabla mogu biti jednostavna, ali i veoma razgranata, u zavisnosti od toga koliko vremena želite da posvetite istraživanju i koliko su vam dostupne informacije. Kopanje po vezama koje nedostaju u vašem stablu razotkriće vam razne pikanterije i interesantne činjenice o vašim precima. Iako će vam ovaj članak dati savete dovoljne za početak ove avanture, ako želite da se dublje pozabavite ovim istraživanjem, daće vam i savete za ozbiljniju izradu porodičnog stabla.


 
Iako postoji više onlajn alata koji će vam pomoći da napravite porodično stablo, videćete da je ručna izrada stabla daleko zabavniji i zadovoljavajući metod. Evo nekoliko saveta kako da počnete:
 

  1. Započnite velikim parčetom papira ili kartona. Nacrtajte liniju na dnu koja će simbolizovati stablo drveta i napišite svoje ime vertikalno iznad te linije. Odavde ćete početi. Takođe, stablo možete crtati sleva nadesno, ako vam je tako jednostavnije.
  2. Razgranajte drvo sa dve paralelne linije iznad vašeg imena; označite ih imenima svojih roditelja. Dodajte braću i sestre, ispod ili pored svog imena, ako ih imate, tako da se vidi da su vaši roditelji i njihovi roditelji.
  3. Nastavite tako od imena svojih roditelja i dodajte grane sve dok znate pretke.
  4. Kada god znate, zapišite datume rođenja i smrti pored imena. Ovo porodičnom stablu daje doživljaj prave istorije.
  5. Kada ste popunili sva imena koja znate, nastavite sa istraživanjem. Za početak, pitajte roditelje, baku i deku i starije članove familije. Veoma je važno da znate i prezimena i mesta u kojima su živeli.
  6. Za popunjavanje praznina, pretražite internet, matične službe, biblioteke, razne baze, novine, a za dalje pretke pogledajte i u crkvenim knjigama.
  7. Ako ste se zaglavili, možete angažovati i neku od privatnih agencija da vam pomogne.
  8. Kada ste napravili porodično stablo, možete ga nacrtati na nekom lepšem papiru, uramiti ga i okačiti na neko vidljivo mesto u dnevnoj sobi.
 
Pravljenje porodičnog stabla zajedno sa decom može biti interesantno iskustvo i odličan način da decu učite o porodičnoj istoriji. Uključite ih što više možete, posebno prilikom razgovora sa starijim članovima porodice. Deca vole da slušaju o “starim danima” i pričama o rođacima sa kojima je izgubljen kontakt.
 
Saveti:
 
-       Preko interneta se možete kupiti softver za izradu porodičnog stabla, ali ako ga napravite sami, više ćete se zabaviti, a i uštedećete novac.
-       Uključite celu porodicu. Deca mnogo vole da uče o svojoj istoriji.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...