Početna >> Služimo još ideja >> KAKO DA PODIGNITE RASPOLOŽENJE POMOĆU HRANE

KAKO DA PODIGNITE RASPOLOŽENJE POMOĆU HRANE

Svima nam se desilo da se okrenemo hrani nakon lošeg dana. Ali, umesto da posegnete za bilo čime što vam je pri ruci, pojedite nešto što nisu grickalice i za šta je nauka dokazala da podiže raspoloženje.


 

Voće, povrće, riba i integralne namirnice

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u Britanskom psihijatrijskom žurnalu, a koje je uključilo oko 3.500 ljudi, pokazalo je da su oni koji su u prethodnoj godini jeli više integralnih namirnica bili manje depresivni od onih koji su jeli puno slatkiša, mesnih i mlečnih prerađevina i rafinisanih žitarica. Prethodna istraživanja pokazala su da su antioksidansi u voću i povrću i omega-3 masne kiseline u ribi borci protiv depresije. Folna kiselina, ili vitamin B9, koja se nalazi u lisnatom povrću, boraniji i citrusima, utiče na neurotransmitere koji podižu raspoloženje.
 

Samo napred, kupite to pecivo iz pekare

Jedna od studija je pokazala kako su ljudi koji su tokom godinu dana uzimali veoma male količine ugljenih hidrata bili više skloni depresiji, anksioznosti i besu u odnosu na one koji su jeli pravilnije. Sumnja se da ugljeni hidrati pospešuju proizvodnju serotonina, supstance odgovorne za dobro raspoloženje.

Jedite čokoladu

Ako svaki dan jedete oko 40-50 g tamne čokolade, lučenje hormona stresa, uključujući kortizol, će se smanjiti. Polifenoli (antioksidansi) koji se nalaze u čokoladi, voću i povrću, utiču na nivo stresa. Naravno, nemojte preterivati sa čokoladom kako pored dobrog raspoloženja ne biste dobili i koji kilogram viška.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS