Početna >> Služimo još ideja >> KAKO DA SMANJITE STRES PROUZROKOVAN POSLOM

KAKO DA SMANJITE STRES PROUZROKOVAN POSLOM

Rešavanje problema stresa je veština za ceo život kojom morate ovladati ukoliko želite da funkcionišete dobro. Veliki deo stresa prouzrokovan je poslom. Možda nećete moći da u potpunosti eliminišete stres, ali ga u svakom slučaju možete smanjiti na podnošljiviji nivo. Evo kako.Organizujte se. Ovo je prvi korak u smanjivanju stresa prouzrokovanog poslom. Napravite sistem i dnevni raspored kako biste bili svesni svojih dnevnih obaveza i lakše ih završavali. Mnogo nepotrebnog stresa dolazi iz nemogućnosti da pronađete ono što vam treba ili zato što nemate dobar sistem organizacije dokumenata. Ako sredite sto, dokumenta i sve organizujete tako da vam je uvek na dohvat ruke, možete smanjiti količinu stresa prouzrokovanog neorganizovanošću.
 
Okružite se ljudima koji vam mogu pomoći.
Tražite pomoć ako vam je potrebna. Ako radite na zahtevnom i komplikovanom projektu, skupite tim ljudi sa kojima možete da radite kako biste uspeli da završite posao. Angažujte sposobnog asistenta i rasporedite zadatke tako da možete da se skoncentrišete na određene zadatke. Poželjno je imati i prijatelje u drugim sektorima osim u onom u kome radite.
 
Dišite.
Kada se osećate preopterećeno ili vam se čini da vam je tempo prebrz, stisnite kočnicu i udahnite duboko. Zatvorite oči na nekoliko minuta i dišite duboko kako biste smirili telo i vratili um u fokus. Brze meditativne vežbe disanja pokazale su se kao uspešne u smanjivanju anksioznosti, stresa i usporenog otkucaja srca. Ne preskačite ručak. Umesto toga, jedite lagano i prošetajte se po suncu. Ovo će vam dopuniti baterije i dati snagu za još posla tokom dana.
 
Rešavajte probleme umesto da ih odugovlačite. Ako izbegavate rešavanje problema, on će uvek biti nešto što će vam stajati na glavi i smetati vam. Ukoliko imate zaposlenog kog morate da ukorite ili otpustite, uradite to. Ako imate besnog klijenta kog morate da pozovete, ne odlažite. Sasecite probleme u korenu, pre nego što prerastu u nešto što je nemoguće rešiti.
 
Učinite radni prostor prijatnim. To je mesto gde ćete provoditi veliki deo dana, i zato ga okružite predmetima koji vas čine srećnim, kao što su porodične slike. Bilo šta što vas opušta dolaži u obzir.
 
Razmišljajte o ostalim stvarima koje vam se dešavaju u životu i donose vam radost.
Posao će izgledati drugačije ako se budete podsećali čemu se vraćate kada dolazite kući. Ne dozvolite da vam posao predstavlja sve u životu. Negujte hobije, interesovanja i prijateljstva. Bavite se volonterskim radom i provodite vreme sa svojom porodicom. Ovo će vas podsetiti na pravi razlog zbog koga radite.
 
Stres će uvek biti prisutan. Na vama je da naučite da se nosite sa njim tako da vas ne obuzme. Ako u tome uspete, bićete produktivniji i manje ćete brinuti o tome kako će stres uticati na vaše psihofizičko zdravlje i lični život.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...