Početna >> Služimo još ideja >> KAKO DA SPREČITE RIVALSTVO MEĐU BRAĆOM I SESTRAMA

KAKO DA SPREČITE RIVALSTVO MEĐU BRAĆOM I SESTRAMA

"Kako da sprečim rivalstvo među decom?" je jedno od pitanja koje verovatno svaki roditelj sebi postavi bar jednom. Najvažnije prilagođavanje za prvo dete je da nauči da deli – i roditelje i sve ostalo što postoji – sa mlađim detetom. Kada dete dobije mlađeg brata ili sestru, ovo postaje neophodnost. Za svakoga je veoma važno da nauči da deli sa drugima.


 
Problem koji nastaje kada na svet dođe mlađe dete je – kako pomoći starijem detetu da se tome prilagodi uz što je moguće manje patnje?
 
Jedan od načina je da pomognete detetu da nauči da počne da se brine o bebi. Ovako se dete može identifikovati sa roditeljima i početi da ih imitira dok brinu o bebi.
 
Identifikacija sa roditeljima je jedan od faktora koji ublažuje i sprečava rivalstvo među braćom i sestrama za dobijanje pažnje roditelja. Postoje brojni koraci koje roditelji mogu načiniti kako bi ohrabrili identifikaciju sa njima i starijoj deci pomogli prilikom ovog važnog prilagođavanja, kao i kako bi se sprečilo rivalstvo.
 
Pripremite starije dete za vaš odlazak u porodilište. Upozorite ga kako ćete otići na nekoliko dana kako biste rodili bebu, ali da će moći da vas poseti i da vas pozove telefonom. I da će za to vreme biti sa ocem ili bakom i dekom koji će brinuti o njemu.

Kada dođete kući sa bebom donesite i novu lutku ili plišanog medu ili igračku kamion sa kojim će se starije dete igrati dok se vi starate o bebi.

Kada je beba došla kući iz porodilišta, smislite sitne obaveze u kojima vam starije dete može pomoći, da vam doda čistu pelenu ili ćebence. Što više starije dete može da vam pomaže oko bebe, manje će se osećati isključeno.

Kada menjate pelenu ili hranite bebu pustite starije dete da pomogne. Objasnite mu kako ćete biti zauzeti, ali da ćete, kada završite, doći da ga pomazite, ušuškate ili da mu čitate. Ali, nemojte da se iznenadite ako mu se to ne svidi.

Kada vam dolaze gosti ili kada izlazite svi zajedno pripremite starije dete na to da će beba biti u centru pažnje. Zagrlite ga, skrenite razgovor na neku temu o njemu i spomenite mu s vremena na vreme kako ljudi ponekad umeju da budu šašavi kada vide bebu, ali da i dalje misle da je on poseban.

Kada beba poraste dovoljno da poče da puzi po kući, obezbedite starijem detetu prostor u kome ga beba neće uznemiravati. Namestite ogradicu ili korpu sa igračkama koju beba neće moći da zaobiđe. Pokažite starijem detetu kako da bebi skrene pažnju sa nekom igračkom, dok istovremeno čuva sebi dragocene igračke.

Kada morate da ostavite starije dete da biste se pozabavili bebom, pustite ga da izabere način na koji će to vreme provesti. Pitajte ga da li želi da ode da se igra sa nekim drugarom ili želi da ostane da vam pomogne. Recite mu da ćete kada beba zaspi svoje vreme posvatiti samo njemu. Ovo ne mora da se svidi detetu, ali možete to iskoristiti da detetu objasnite kako mora da postane ozbiljnije i odgovornije.

Posvetite starijem detetu poseban dan u nedelji koji ćete provesti zajedno i pokazati mu koliko vam je i ono bitno.

Kada se braća i sestre posvađaju i ta svađa preraste u tuču, morate se umešati i zaustaviti je. Kada ste se postarali da je beba bezbedna, morate učiniti da se i starije dete oseća prijatno i pomoći mu da bes i agresivne emocije nestanu.

Međutim, ako je došlo do samo verbalne svađe, ne mešajte se, niti zauzimajte strane. Pustite ih da sami reše situaciju. Mlađe dete mora naučiti da se brani, a starije da pravi kompromise. Ako želite da sprečite rivalstvo među braćom i sestrama, morate se držati po strani.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...