Početna >> Služimo još ideja >> KORIŠĆENJE TEFLONSKOG POSUĐA U RERNI

KORIŠĆENJE TEFLONSKOG POSUĐA U RERNI

Dupont je počeo sa proizvodnjom tiganja presvučenih teflonom ranih 60-ih godina prošlog veka. Teflon se odnosi na sloj kojim su presvučeni tiganji za koje se hrana ne lepi i time čini posuđe jednostavnijim za upotrebu i pranje. Ovakvo posuđe je bezbedno za kuvanje dokle god ih koristite pravilno. Hemikalije koje se koriste za proizvodnju ovog sloja mogu se raspasti usled izlaganja veoma visokim temperaturama. Ako u rernu stavite teflonsku posudu koja nije predviđena za upotrebu u rerni, možete oštetiti i rernu i posudu, ali i ozbiljno naškoditi svom zdravlju.


 
O teflonu
 
Prema DuPont-u, posuđe od teflona sadrži sloj koji se sastoji od politetrafluoroetilena i fluoropolimera. Naučne studije sprovedene na inicijativu organizacija za zaštitu potrošača pomogle su prilikom određivanja koliko je ovo posuđe bezbedno. Zaključak je da je ovo posuđe bezbedno za upotrebu na normalnim temperaturama za kuvanje. Izlaganjem ekstremno visokim temperaturama rizikuje se emisija toksičnih isparenja.
 
Visoke temperature
 
Izlaganje teflonske posude temperaturi iznad 260°C može izazvati raspadanje teflonskog sloja. Ako ovaj sloj počne da se raspada, oslobodiće se opasna isparenja. Ukoliko u rernu ubacite teflonsku posudu i primetite da hrana počinje da gori ili se puši, odmah izvadite posudu iz rerne.
 
Drške na posuđu
 
Pre nego što teflonsku posudu ubacite u rernu, dobro proverite kakve su joj drške, ako ih ima. Dok je možda i bezbedno staviti samu posudu, ovo ne mora biti tačno i za drške, jer one mogu biti napravljene i od plastike. Plastika se u rerni brzo topi. U rernu ubacujte teflonske posude koje imaju drške ili od rostfraja ili silikona i uvek ih iz rerne vadite uz pomoć zaštitnih rukavica ili hvataljki.
 
Održavanje teflonskog posuđa
 
Odgovarajućim načinom održavanja teflonskog posuđa čuvate teflonski sloj i sprečavate ga da počne da se ljušti u hranu. Prilikom čišćenja nikada nemojte koristiti abrazivne sunđere ili čeličnu vunu. Prilikom kuvanja u teflonskom posuđu koristite plastične špatule ili drvene varjače, jer metal može oštetiti teflonski sloj. Takođe, prilikom odlaganja ovog posuđa, na dno svakog stavite papirni ubrus kako ga posuda koju stavite preko ne bi ogrebala i samim tim oštetila. Nikada ne ostavljajte prazne posude na uključenoj ringli ili u rerni.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS