Početna >> Služimo još ideja >> KUĆNI POSLOVI I DECA

KUĆNI POSLOVI I DECA

Svaki roditelj želi da svoju decu osposobi za samostalan život. Jedan od najboljih načina da ovo uradite je da deca imaju neke obaveze u kući. Nažalost, ovo može biti poražavajući proces za mnoge roditelje u današnjem društvu. Uz pomoć ideja koje slede, bićete u mogućnosti da svoju decu postepeno izvedete na put samostalnosti.


 
Najjednostavniji način da deca pomažu po kući je da počnete da ih ohrabrujete da vam pomažu u kućnim poslovima dok su još mala. Ovo znači da bi trebalo da im dajete priliku da pomažu što su više u mogućnosti. U skladu sa tim, ne savetuje se da vaše četvorogodišnje dete pere frižider, s obzirom na to da je to posao koji tako malo dete niti može, niti bi trebalo da radi. Kao i uvek, sa malom decom morate biti strpljivi, ali istovremeno i odlučni i pravedni. Ovo znači da mala deca, bez obzira na pol, treba da budu podjednako tretirana, koliko god je to moguće. Nemojte očekivati da devojčice rade više od dečaka samo zato što su devojčice.
 
Kada pokušavate da kod starije dece (recimo između osam i deset godina starosti) razvijete naviku izvršavanja kućnih poslova, zamolite ih da vam napišu ili nacrtaju listu poslova kod kojih bi mogli da vam pomognu. Poslovi u kojima bi mogli da vam pomognu su, na primer, slaganje suve i čiste odeće, izbacivanje đubreta, raspremanje stola nakon obroka, stavljanje prljavih sudova u mašinu za pranje suđa… Ovo su odlični primeri poslova u kojima vam starija deca mogu pomoći. Rasporedite ove poslove među decom tokom nedelje. U cilju održavanja osećaja pravednosti, i kako deca ne bi pomislila da jedno od njih radi više od ostalih, rotirajte ove poslove tokom meseca.
 
Jedan od načina da dete nagradite za njegovu pomoć je da mu zauzvrat date dodatni džeparac. Neki će ovo videti kao podmićivanje i ucenjivanje deteta kako bi obavilo neki posao, ali ovo će deci dati opipljivu nagradu za završen posao. Jedan od načina da ovo posmatrate je činjenica da i mi svi imamo poslove upravo iz istih razloga. I isto tako kao što i mi dobijamo bonus za prekovremeni rad, ili za izvanredno obavljen posao, dodatni novac može biti zarađen obavljanjem kućnih poslova.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...