Početna >> Služimo još ideja >> MALI SAVETI ZA UŠTEDU NOVCA

MALI SAVETI ZA UŠTEDU NOVCA

Trenutno stanje ekonomije je prisililo ljude da opreznije troše novac. Ipak, samo je mali broj onih koji zapravo uspevaju nešto i da uštede. Istina, možete uštedeti prilikom kupovine hrane, ali ako to što ste tako uštedeli ne deponujete u banku, kranji rezultat će biti samo taj da ste manje novca potrošili na hranu. Da biste zaista uštedeli novac, morate imati plan. I morate ga se držati.


 
Možete uštedeti novac čak i onda kada mislite da nemate šta. To je naporan proces i možda ćete morati da radite više i čak da ostanete koji sat duže na poslu. Mislite o tome na sledeći način – kao što vam se minus na kartici povećava zbog kamate, tako se povećava i količina novca koji ulažete u štednju. Nije bitno koliko trenutno imate, ili koliko sebi možete da priuštite da date na to. Bitno je to gde ćete biti kada se sve završi. Ako vam je finansijska sigurnost bitna, onda bi štednja trebalo da vam bude na vrhu liste prioriteta.
 

  1. Otvorite račun za štednju. Zvuči krajnje jednostavno, ali je to prvi korak u obezbeđivanju i zaštiti ušteđenog novca.
  2. Informišite se o kamatama na štednju. Možda u vašoj banci nisu najpovoljnije. Izaberite onu koja ima uslove štednje koji vama najviše odgovaraju.
  3. Deponujte novac u banku nakon svake plate. Ako odvajate 10% svoje plate, to je odlično, ali, na početku, možda i nije tako lako izvodljivo. Počnite sa 1% ako je to sve što trenutno možete da priuštite, ali nikako nemojte preskakati mesece kada ćete deponovati novac u banku.
  4. Odvajajte sa strane novac koji ste uštedeli na rasprodajama, koristeći kupone ili sniženja. Ako na sniženju uštedite 1.000 dinara, deponujte i taj novac u banku.
  5. Smanjite mesečne troškove. Mnogi ljudi misle da su uradili sve što je ljudski moguće da uštede novac, ali verovatno postoji bar još nešto što mogu da urade.
  6. Dodajte novac koji deponujete na štednu knjižicu svojim mesečnim toškovima. Neka to postane finansijska obaveza. Možda možete dogovoriti sa bankom preko koje primate platu da vam nakon svake plate deo koji odlazi na štenju automatski prebaci na taj račun.
  7. Maksimalno izbegavajte korišćenje kreditnih kartica. Jeste da je trošenje novca uz njih mnogo lakše, ali to ujedno i smanjuje količinu novca koju ste uštedeli svakog meseca.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...