Početna >> Služimo još ideja >> MAMURLUK I KAKO SE IZBORITI SA NJIM

MAMURLUK I KAKO SE IZBORITI SA NJIM

Umesto da pričamo o tome kako ne bi trebalo da pijemo toliko da zaradimo mamurluk, evo nekoliko saveta šta da radite pre i posle ludog vikenda u cilju sprečavanja ili suočavanja sa mamurlukom.


 
Šta je mamurluk?
U zavisnosti od toga šta i koliko pijete, mamurluk može da varira od blagog osećaja neprijatne glavobolje do teške dehidratacije, mučnine, dijareje i ogromne iscrpljenosti. Opet, u zavisnosti od jačine vašeg mamurluka, možete da dovedete sebe u stanje da ne možete da funkcionišete normalno, da ste mrzovoljni, osetljivi na svetlost i da nemate želju da ustanete iz kreveta.
 
Dakle, šta zapravo izaziva ovo stanje posle pijane noći? Glavni krivac je etanol – to je ono što zapravo vi pijete. Etanol ima svojstvo diuretika, što čini da često idete u toalet, a vi postajete dehidrirani, što izaziva glavobolju i mučninu. Dakle, što više pijete, više ćete dehidrirati i mamurluk će biti veći.
Uz to, u alkoholu se nalaze toksini kao proces fermentacije, pa sadrže nečistoće. Pića koja sadrže najveću količinu nečistoća su crno vino i tamna alkoholna pića kao što su viski i burbon. Belo vino i alkoholna pića kao što su čist rum i rakija sadrže manje takvih supstanci i izazivaju blaže mamurluke.
Međutim kada mešate pića, mešaju se i otrovi u vama, a to vam garantuje veliki mamurluk. Pored toga, pivo je gazirano i povećava apsorpciju alkohola, tako da ako mešate viski i pivo, bićete u gadnom mamurluku.
 
Sprečavanje mamurluka
Evo nekoliko saveta kako da vaš mamurluk bude minimalan:
 
Nemojte piti na prazan stomak. Pokušajte da pojedete nešto čvrsto, poput punog tanjira testenine, pre nego što počnete da pijete. Čaša punomasnog mleka može da pomogne u usporavanju apsorpcije alkohola.
 
Ako ste u kafiću ili kafani, pokušajte da ne častite rundama pića svoje prijatelje, jer ćete izgubiti kontrolu nad tim koliko ste popili. Bolje je da svako plaća svoje piće i pije brzinom koja njemu odgovara.
 
Ako je moguće, pijte svetla pića kao što su belo vino ili džin i držite se dalje o tamnih, kao što su viski, crno vino itd. I, ne mešajte pića tokom večeri.
 
Pokušajte da svaku čašu alkoholnog pića ispratite čašom vode ili negaziranog soka. Ovo će sprečiti dehidrataciju. Gazirana pića nemaju isti efekat, jer sadrže ugljen dioksid i onda imaju isti efekat kao pivo, povećavajući apsorpciju alkohola.
 
Pokušajte da prestanete da pijete ranije. Ako vam je cilj bio da se napijete, onda kad to postignete trebate da stanete. Ako ranije prestanete da pijete, vaše telo će imati vremena za obradu alkohola i njegovo izbacivanje iz organizma do sledećeg jutra.
Hodajte barem jedan deo puta do kuće – svež vazduh će vas malo otrezniti i pomoći vam narednog jutra.
Obavezno popijte nekoliko čaša vode pre nego što legnete, to će smanjiti stepen dehidratacije sledećeg jutra.
 
Kako da se izborite s nastalim mamurlukom
Ako se probudite sa mamurlukom, evo nekoliko saveta kako da smanjite bol:
 
Nemojte se voditi onom starom izrekom da se klin klinom izbija. Nastavite li da pijete, mamurluk ćete samo odložiti za kasnije, ali ga nećete sprečiti. Budite pažljivi, ako vam je lek za mamurluk da samo nastavite da pijete, onda ulazite u začaran krug alkoholizma.
 
Pijte što više vode tokom dana. Ako ne možete da ustanete iz kreveta, obavezno držite flašu vode pored sebe i pijte što više.
 
Pokušajte da popijete što više svežeg ceđenog soka; unos vitamina će vam pomoći.
Ako imate glavobolju, moraćete da uzmete neki lek protiv glavobolje, pa pokušajte da to bude rastvorljiva verzija paracetamola, jer je blaža za vaš stomak, pogotovo ako osećate mučninu.
 
Izbegavajte sve vrste kofeina (kafa, čaj ili energetsko piće). Iako kofein može da vam poboljša stanje na neko određeno vreme, on će vas još više učiniti dehidriranim, pa ćete se osećati još gore.
Čak i ukoliko niste gladni, pokušajte da pojedete nešto; banana je odlična, dopuniće kalijum koji ste izgubili. Isto tako, engleski doručak može pomoći pri povratku amino kiselina i kalorija i dobar je izbor za izbacivanje toksina.
 
Ako ste u stanju, izađite na svež vazduh i prošetajte, čak i šetnja po dvorištu može pomoći.
 
Odmarajte se i opustite – pili ste celu noć i sad morate da platite cenu. I, sledeći put kad izađete dobro razmislite koliko ćete i šta ćete da pijete.
 

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...