Početna >> Služimo još ideja >> MANIRI ZA STOLOM

MANIRI ZA STOLOM

Sigurno postoji dobar razlog što vas prijatelji nisu zvali na formalnu večeru već godinama, ili što vaš partner ne voli sa vama da jede u javnosti: maniri za stolom su vam nepostojeći! Evo nekoliko jednostavnih saveta za ponašanje za stolom u formalnim situacijama.


 
Na prvi pogled, postavljeni sto može da izgleda zastrašujuće ljudima koji nikada nisu bili na ovakvim događajima. Neki bi radije izašli pred streljački puk nego što bi naučili raspored tanjira, čaša i escajga. Opustite se, prosto je. I, ako vam to vreme dozvoli, vežbajte kući sa prijateljem ili partnerom pred neku važnu večeru.
 
Veliki tanjir je postavljen tačno ispred svakog gosta, sa salvetom preko (nemojte je nikada koristiti kao maramicu za izduvavanje nosa; uljudno se izvinite, ostavite salvetu na stolici i idite do toaleta).

Tanjir uokviruje escajg: viljuška sa leve i salatna viljuška levo od nje. Sa desne strane tanjira nalaze se, od najbližeg ka najdaljem, nož za salatu, veliki nož, kašika za sos, i ako se služe ljuskari, viljuška za ljuskare. Ne zaboravite, escajg se koristi od najdaljeg, ka onom najbližem tanjiru.

Čaše su najčešće postavljene iznad noževa, sa desne strane tanjira. Na stolu će uvek biti čaša za vodu i sa njene desne strane čaša za šampanjac i jedna ili dve čaše za vino.

Iznad viljušaka nalazi se još i tanjirić za puter, sa leve strane velikog tanjira. Nožić za puter (u nekim slučajevima najmanji među noževima) najčešće je postavljen preko tanjirića za puter.
 
Šta smete, a šta ne smete da radite:

 
Uvek kažite molim vas kada nešto tražite. Uvek recite hvala konobaru nakon što vam je doneo nešto ili pokupio prljavo posuđe ili escajg sa stola. Gledajte konobara u oči. Ne čačkajte zube viljuškom. Nikada ne pričajte punih usta, tako nećete morati da rukom prekrivate usta dok pričate. Ako vas neko nešto pita dok imate zalogaj u ustima, samo se nasmejte (zatvorenih ustiju) i progutajte zalogaj pre nego što odgovorite.
Ako vas je neko izveo na večeru, i on plaća, na primer u fini riblji restoran, nikada nemojte naručiti najskuplje jelo sa menija, kao što je jastog, osim u slučaju da vaš domaćin to insistira. Neka teme za razgovor budu lagane, nemojte postavljati lična pitanja ili raspravljati o politici ili religiji.
 
Sve ovo se odnosi i na večere u nečijoj kući. A ako ste vi taj koji organizuje večeru, evo par saveta za bolju organizaciju:
domaćin sedi na čelu stola, a počasni gost ženskog pola sa njegove desne strane. Opciono, možete ispred svakog mesta postaviti karticu sa imenom osobe koja će tu sedeti.

Kada služite goste, počnite sa leve strane, a kada sklanjate tanjire, radite to sa desne (ovo je standardna procedura u većini restorana). Žene se uslužuju pre muškaraca, a ako nema nijedne žene, onda se gosti služe po redu. U zavisnosti od toga koliko tanjira imate u kući, najbolje bi bilo da nakon svakog jela postavite čiste tanjire.
 
Nekad i sad:
 
Neki tvrde da je običaj da se sačeka da domaćin odmota svoj platneni ubrus ili salvetu pre nego što to učine ostali gosti. Zapravo, nema potrebe da čekate; raširite ubrus preko krila odmah nakon što ste seli. Međutim, nikada ne bi trebalo da započinjete sa jelom pre nego što su svi prisutni za stolom spremni, osim ako ne naglase da možete da počnete bez njih.
 
Nekada se nož koji se nalazi sa desne strane tanjira zvao nož za meso, ali u današnje vreme, mnogi vegeterijanci se ne bi složili sa ovim nazivom. Najbolje je nazvati ga veliki nož.
 
Nekada se na naručivanje alkohola za vreme večere gledalo sa velikim neodobravanjem. Ipak se setite da ove večere treba da su zabavne i opuštene. Slobodno naručite čašu vina uz večeru, ili neko piće uz desert – samo nemojte preterivati, ili ćete izgledati neprijatnije nego što to mislite. Treba da poznajete svoje granice.
 
Nikada se ne oslanjajte laktovima o sto. Mada, u današnje vreme to svi rade. Ako ste među prijateljima, ponašajte se prirodno.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS