Početna >> Služimo još ideja >> POSUĐE OPASNO PO ZDRAVLJE

POSUĐE OPASNO PO ZDRAVLJE

Za metalno posuđe se generalno smatra da je bezbedno za upotrebu.
 Razne priče kruže o štetnosti pojedinih materijala, kao i o reakciji pojedinih materijala u dodiru sa određenom hranom. Pošto nauka konstantno napreduje, naše znanje o materijalima od kojih se proizvodi posuđe se menja. Pojavljuju se nove opasnosti, a za stare strepnje se ispostavlja da su bile samo mitovi. 
Apsorpcija metala
 
Apsorpcija metala je problem kod posuđa napravljenog od metala kao što su bakar, čelik, aluminijum i liveno gvožđe. Neobloženo bakarno posuđe ne bi trebalo koristiti za kuvanje, jer hrana apsorbuje bakar i može izazvati mučninu, povraćanje ili dijareju. Liveno gvožđe je potpuno bezbedno, jer iako se izuzetno mala količina gvožđa oslobodi prilikom kuvanja u hranu, ono je jedan od hranjljivih sastojaka neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma. Čelik je, pak, opasan. Aluminijum je bezbedan za većinu namirnica, ali ga ne bi trebalo koristiti sa namirnicama koje sadrže dosta kiseline, kao što su paradajz i vino. Ove namirnice mogu izazvati curenje metala i može vam se desiti da sa hranom unesete aluminijum.
 
Tiganji koji ne lepe
 
Ovi tiganji su opasni ako se izlože previsokim temperaturama ili kada sloj kojim je tiganj presvučen počne da se ljušti. Ukoliko se izlože temperaturi višoj od 260°C, presvlaka počinje da emituje hemikaliju od koje se ljudi mogu razboleti, a istraživanja pokazuju da je u stanju da ubije pticu. Ako već morate da koristite ovakve tiganje, nemojte ih grebati niti izlagati visokim temperaturama. Ukoliko primetite i najmanje oštećenje na sloju kojim je tiganj presvučen, odmah ga bacite.
 
Promena ukusa
 
Iako neki materijali ne predstavljaju rizik za zdravlje, meže se desiti da promene ukus hrane. Kisela hrana skuvana u aluminijumskom posuđu može imati ukus na metal. Slično se može desiti ako u posuđu od livenog gvožđa kuvate kiselu hranu duže vreme. Ovakve situacije jesu neprijatne, ali nisu opasne po zdravlje. Ostavljanje slane ili kisele hrane u čeličnom posuđu na duže vreme može oštetiti ovo posuđe, zato, čim je jelo gotovo, prebacite ga na tanjire ili u posudu za posluživanje.
 
Istraživanje glasina
 
Mnogi mitovi pojavljuju se svake godine u vezi sa tim koje je posuđe bezbedno, a koje nije. Na primer, dugo se smatralo da je aluminijumsko posuđe odgovorno za Alchajmerovu bolest.
 
Ako niste sigurni koje posuđe je bezbedno za kuvanje, pre kupovine se dobro informišite, i tek onda odlučite koje je najbolje za vas.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...