Početna >> Predstavljamo >> 10 NAJBOLJIH RECEPATA SVIH VREMENA!

10 NAJBOLJIH RECEPATA SVIH VREMENA!

Koje uslove jelo treba da zadovolji da bi ponelo titulu najboljeg svih vremena? Da li je to jednostavnost, specifičan ukus ili prefinjenost?
Verovali ili ne, jela koja se danas smatraju specijalitetima i nalaze se na jelovnicima najpoznatijih svetskih restorana, uglavnom su bila omiljena narodna jela. To je uglavnom slučaj sa slanim jelima italijanske, španske i francuske kuhinje.
Druga vrsta jela, kao što su slatki specijaliteti, svoju popularnost dobila je na samom početku zahvaljujući tome što je pripremana za nekog značajnog plemića ili nekim posebnim povodom.

Hrana za dušu predlaže listu od 10 jela svih vremena sa receptima. Ukoliko i vi imate neki predlog, slobodno se registrujte i postavite recept u našu bazu.

Burgundijska junetina
Tradicionalno franskusko jelo koje se priprema sa crnim vinom iz Burgundije, belim i crnim lukom i pečurkama. Od jednostavnog seoskog francuskog gulaša, jelo je dospelo na meni haute cuisine (visoke kuhinje).
Recept možete pogledati ovde.

Biftek Stroganov
Neobično ime ovog fantastičnog jela još čuva i priču o njegovom poreklu. Jelo je popularno širom sveta i ne postoje cenjeniji restoran ili hotel koji ga nemaju na svom meniju. Kreirano u vreme ruske imperije, jelo se selilo kako su se selile diplomate i stizalo na stolove od kine do Amerike. Napravite ga i pogledajte u čemu je tajna.
Recept pogledajte ovde.

Coq au vin
U slobodnom prevodu ovo jelo egzotičnog naziva zapravo znači petao u vinu. Reč je, pogađate, o živinskom mesu koje se priprema sa vinom i povrćem. Svaka oblast u Francuskoj ima svoj naziv za ovo jelo koji se menja u odnosu na vrstu vina koje se koristi. Legenda kaže da su Gali ovim jelom dočekali Julija Cezara, te da je to postalo obavezno jelo koje se služilo svaki put kada je dolazio u Francusku.
Ako želite da se oprobate u pripremi ovog jela, recept ćete pronaći ovde.

Pica Napolitana
ovo je najjednostavnija i najsavršenija od svih pica koje ste ikada probali. Baš zbog svoje jednostavnosti, picu Napolitanu je nateže napraviti. Iako je pica jedno od najstarijih italijanskih jela, Napolitana je kreirana u Napulju krajem 19. veka. Bila je poklon kraljici Margareti - servirana je u bojama italijanske zastave (crveni paradajz, bela mocarela i zeleni bosiljak). Pripremite je prema našem receptu.

Čokoladni sufle
Kao što mu i samo ime kaže, ovaj niobic kolač koji je gotovo nemoguće napraviti iz prve, samo što ne eksplodira. Hrskav spolja a mek, tečan, iznutra, sufle se smatra vrhuncem veštine pripremanja slatkiša. Postoji nekoliko varijacija za pripremu, a mi vam nudimo provereno dobru. Recept ćete naći ovde.

Bečka šnicla
Šnicla je tradicionalno nemačko/austrijsko jelo koje se pravi od tankih šnitova mesa, uglavnom svinjskog, pa zatim pohovanog u jajima i prezli. Već vekovima se vodi istorijska debata o poreklu ove šnicle, ali je sigurno da se jela na dvoru Habzburga u 15. veku. Verujemo da svi znaju kako se pravi, ali dajemo recept za mlade domaćice koje tek treba da usavrše tehniku.

Bolonjeze sos (Ragu alla Bolognese)
Ovaj jednostavan i omiljen sos nastao je, kao što mu i samo ime kaže, u oblasti Bolonja, gde ga prosto i jednostavno zovu samo ragu. Datira s kraja 18. veka, iz malog mesta Imola blizu grada Bolonja. Pretpostavlja se da je sos izvorno narodni, jer ne postoje zapisi da ga je patentirao neki od kuvara tog doba. Sos je, prvobitno, bio prelivan preko taljatela, a ne preko špageta kao što se to radi danas. Takođe, od njega su pravljene lazanje ala bolonjeze, jelo koje mi danas zovemo samo lazanje.
Iako je originalni recept za sos pretrpeo mnogo izmena tokom vremena i usavršavao se u skladu sa drugim nacionalnim kuhinjama širom sveta, mi dajemo osnovni, autentični recept, a vi ukus obogatite svojom maštom i kreativnošću.

Tatarski biftek
Nemojte da vas naziv ovog neobičnog specijaliteta prevari, pa da pomislite da radi o komadu mesa pečenog sa začinima. tatarski biftek je, zapravo, namaz od goveđeg mesa koji korene vuče iz daleke prošlosti. Tatari su komade mesa stavljali pod sedlo, gde se meso usled prisitska i konjskog znoja (soli), gnječilo i pretvaralo u meku smesu. Danas se ovaj specijalitet pravi na drugačiji način, a ovde možete pogledati kako.

Torta Esterhazi
Torta je španska reč koja danas ima veoma široko kulinarsko značenje. Izvorno ona predstavlja ravan, tanak i okrugao hleb, a pojavljuje se čak i u španskom prevodu Biblije. Svakako, kada kažemo torta, mi mislimo na nebrojeno mnogo ukusnih savršenih slatkiša među kojima je nainteresantnija torta Esterhazi. Ova fantastična poslastica zaostavština je čuvene plemićke austro-ugarske porodice Esterhazi. Torta je posebna po tome što se testo pravi bez imalo brašna i što je prekrivena karakterističnom mrežom od topljene čokolade. Za recept, kliknite ovde.

Sendvič
Sendvič je najpoznatiji kulinarski termin svih vremena i, slobodno možemo da kažemo, najpoznatije jelo svih vremena. reč je o dva parčeta hleba između kojih se nalazi nekakav nadev. Istorija je zabeležila da se na ovakav način hrana pripremala još u starom veku i da su to radili uglavnom putnici kada krenu put dalekih destinacija. Međutim, reč sendvič tada nije postojala. Etimološko značenje reči krije se u legend koja ima nekoliko verzija. Izvesni Džon Montagu, 4. erl od Sendviča (oblast u Britaniji), voleo je dugo da se karta. Kako bi s vremena na vreme i ogladnio, nije želeo da masti karte pa je tražio da mu obrok oblože komadima hleba. Druga priča kaže da je isti taj džentlmen voleo dugo da jaše. A, kako je bio vlastelin i imao mnogo zemlje, kada bi krenuo od kuće ne bi se vratio po čitav dana. Tada mu je bilo jednostavno da ručak ponese sa sobom, ali tako da može da jede i dok jaše. U svakom slučaju, njegovo ime je zabeleženo u nekom engleskom žurnalu iz tog doba kao zanimljiv primer, te je ostalo sačuvano i danas. Naš predlog za zdrav sendvič pogledajte ovde.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS