Početna >> Gastro pikanterije >> 10 NAJFASCINANTNIJIH ČINJENICA O SIRU

10 NAJFASCINANTNIJIH ČINJENICA O SIRU

Ili ga volite ili ne. Sir je, ipak, jedna od namirnica koja nam je dostupna tokom cele godine, nevezano za sezonu, vremenske prilike i ostalo. Dolazi u različitim oblicima, bojama, raznim ukusima i pravi se na najrazličitije načine. Ali, postoji mnoštvo zanimljivosti o ovoj namirnici, a mi smo sakupili one najzanimljivije.


Poreklo reči

Koren engleske reči za sir – cheese dolazi od latinske reči caseus, od koje je takođe nastala reč kazein, protein iz mleka koji je osnova sira. U starom engleskom caseus je bio cīese ili cēse, koji je kasnije postao chese u srednjem engleskom, da bi na kraju postao cheese u savremenom engleskom jeziku. Caseus je takođe koren reči za sir u drugim jezicima, uključujuću queso na španskom, kaas na holandskom, käse na nemačkom i queijo na portugalskom. Izraz Caseus Formatus ili formirani sir dolazi od reči formaticum, koja je označavala Rimljane zaposlene na snabdevanju rimskih legija sirom. Od ovog korena nastala je francuska reč za sir fromage i italijanska formaggio.
 

Rana istorija

Istoričari veruju da je konzumacija sira počela najranije oko 8000 godina p.n.e., kada je prvi put pripitomljena ovca, ili možda kasnije oko 3000 godina p.n.e. Veruje se da su ga otkrila nomadska plemena u centralnoj Aziji gde su hranu čuvali u džakovima napravljenim od životinjskih stomaka. Mleko koje su čuvali u njima je usled prisustva bakterija i mućkanja tokom transporta počinjalo da se siri.
 

Dokazi

Stari Egipat nam daje najranije arheološke dokaze o proizvodnji sira, na crtežima na zidovima grobnica koje datiraju i do 2000 p.n.e. Ovi sirevi su najverovatnije bili veoma kiseli i slani (pošto je bila neophodna velika količina soli da bi se sir očuvao u toj klimi) i slični sitnom ili feta siru. Sirevima koji su se pravili u Evropi nije bilo potrebno toliko puno soli zbog hladnije klime.
 

Umetnost

Stari Grci i Rimljani su bili prvi koji su proces pravljenja sira pretvorili u umetnost. Veće rimske kuće su čak imale posebnu kuhinju, careale, u kojoj se isključivo pravio sir. Nakon razvijanja novih tehnika dimljenja i dodavanja novih aroma sirevima, Rimljani su svoje znanje polako širili imperijom. Lokalni resursi su potom omogućili nastanak novih vrsta sireva.
 

Vrste

Nakon pada Rimskog carstva, inovativni monasi ogdovorni su za nastanak nekih od klasičnih vrsta sireva koji su i danas poznati. Prema Britanskom udruženju proizvođača sireva, Velika Britanija ima oko 700 različitih lokalnih vrsta sireva. Smatra se da Francuska i Italija imaju po oko 400 svaka. Razni ukusi, boje i teksture sireva dobijeni su usled mnogo faktora, uključujući vrstu mleka, vrstu bakterije ili kiseline koja se koristi u procesu fermentacije, dužinu fermentacije i dodatke aroma ili buđi.
 

"Ostali" sirevi

Iako se većina sireva proizvodi od mleka krave, ovce ili koze, on može biti napravljen i od mleka drugih životinja. U Švedskoj se pravi sir od mleka losa. Period laktacije losa je veoma kratak, od juna do avgusta, pa su farme u stanju da godišnje proizvedu samo 300 kg sira. Cena ovog sira je oko 1000 američkih dolara po kilogramu. Sir od mleka losa se proizvodi i u Rusiji, ali nije bio komercijalno uspešan zbog visokog sadržaja proteina.
 

Najveći proizvođači

SAD je najveći proizvođač sira na svetu, sa najvećom proizvodnjom u Viskonsinu i Kaliforniji. Iako je SAD najveći porizvođač, Francuska i Grčka su najveći konzumenti sira po glavi stanovnika, gde je godišnja potrošnja po čoveku između 24 i 27,3 kg prema podacima iz 2003. Iste godine potrošnja u SAD je iznosila oko 14,1 kg po čoveku, iako se od 1970. potrošnja sira u SAD povećala i konstantno raste.
 

Smrdljive noge i sirevi

Limburger je poznat po svom jakom i generalno neprijatnom smradu. Krivac za ovo je bakterija brevibacterium linens. Ona se može naći i na ljudskoj koži i odgovorna je za telesni smrad.
 

Fondi

Kada jedete fondi, obavezno ostavite mesta za "opaticu" ili la religieuse, na dnu posude. Religieuse znači opatica na francuskom i najčešće se odnosi na vrstu peciva. Dosta je špekulacija o razlogu što se zagoreli sloj sira na dnu zove tako, od toga da su monasi to čuvali za opatice, do ideje da je jedenje toga religiozno iskustvo. U Nemačkoj se to zove Großmutter ili grossmutter, što znači baka. Nije jasno zašto.
 

Poznati citati o siru

"Sir može da razočara. Može biti dosadan, naivan ili previše sofisticiran. Ipak, ostaje činjenica da je sir korak mleka ka besmrtnosti." - Klifton Fadiman, američki pisac
 
"Obrok koji se završi bez sira je kao prelepa žena bez jednog oka." - Žan-Anselm Brija-Savaren, francuski političar i gastronom
 
"Mnogih noći sam sanjao o siru – istopljenom, najčešće." - Robert Luis Stivenson, škotski pisac
 
"Kako je moguće voditi zemlju koja ima 246 vrsta sira?" - Šarl de Gol, francuski predsednik

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

TURSKA-kultura i bogatstvo gastronomije

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...