Početna >> Gastro pikanterije >> 7 NAJGORIH JELA

7 NAJGORIH JELA

Istina je da smo okruženi nezdravom hranom prepunom šećera, masnoća i soli, obrađenom do krajnjih granica – ali, koja je ona granica koju bi trebalo izbegavati po svaku cenu? Mi smo izabrali 7 jela koja su zaista mnogo loša za vaše zdravlje i koja vam nikako neće produžiti život.


 
Naravno, ne tvrdimo da nikada više ne treba da probate neko od ovih jela, samo vas upozoravamo na to šta biste trebali ubuduće da smanjite ako želite da se hranite zdravije i eventualno izgubite koji kilogram.
 

Hrskava svinjska koža

Masna i slasna. O da, pričamo o komadićima svinjske masnoće i kože, prženim u dubokoj masnoći i dobro posoljenim. Ako ste srećković, možda ćete naleteti i na koju dlaku. Svinjska dlaka se najčešće uklanja šurenjem, pre nego što se koža iseče i stavi da se peče. Plus, pečena koža nije baš dobra ni za vaše zube. Nemamo preciznu statistiku, ali je svima jasno da je ona visoko na listi uzročnika polomljenih zuba.

Prženi slatkiši

Prženi slatkiši su visoko na listi nezdrave hrane, jer sadrže ne samo ogromnu količinu šećera, već i upiju masnoću u kojoj su se pržili. Ne dajte se prevariti ako vam neko ponudi prženo voće. I ono je puno ulja od prženja, a pošto se najčešće služi sa šerbetom, i šećera.

Pohovani kačkavalj

Pohovana hrana je nezdrava sama po sebi, a ako tome dodate još i sir, dobili ste šampiona. Prosečni kačkavalj sadrži 10 puta više zasićenih masti od ribe ili belog mesa, a pošto se najćešće služi u lepinji i sa pomfritom, u kombinaciji sa ovim ugljenim hidratima je jedno veliko ne-ne.

Gazirana pića

O, da, i ovo je loše. Najviše zato što je prepuno kalorija, čak ako i popijete samo malo. Kada pijete ova pića, unosite ogromnu količinu kalorija, a minimalnu količinu hranljivih materija. Istraživanja ova pića povezuju sa pojavom osteoporoze, paradontoze i srčanih oboljenja. Ne dajte se prevariti i zameniti ih njihovim dijetalnim ekvivalentima: možda imaju manje kalorija, ali oni mehurići zbog kojih ova pića toliko volite su jako kiseli i oštetiće vam zubnu gleđ.

Tečni obroci u vidu šejkova

Oni i nisu toliko nezdravi koliko je problem to što vas zamene za obrok u tečnom stanju odvajaju od konzumiranja prave hrane. Kako biste u organizam uneli sve potrebne nutritivne sastojke, morate jesti celu, prirodnu hranu. Zamene za obrok su okej za osobe koje su suviše bolesne da bi jele, ali nikako ne smete dozvoliti da vam postanu glavni u ishrani.

Mesne prerađevine

Čovek nikada ne može biti apsolutno siguran u sadržaj mesne prerađevine. Ali, možete biti sigurni da ako je nešto iz vašeg tanjira došlo iz konzerve i neprepoznatljivog je oblika, nikako ne može biti dobro za vas. Izbegavajte kobasice i salame, one su generalno otpatci i neželjeni delovi pomešani sa masnoćom i solju. Pričamo o glavama, zglobovima i papcima (plus još ko zna koji grozni delovi).

Krofne

Ako postoji neka hrana koja je otelovljenje nezdrave hrane 21. veka, onda je to krofna. Prelivena, punjena, glazirana, posuta šećerom u prahu, sa džemom ili bez ičega, nikako nije dobra za zdravlje. I nisu to samo rafinisani šećer i brašno, pa posle prženje u rafinisanom ulju što ih čini lošim. Krofne će uznemiriti ravnotežu šećera u krvi tako što će ga naglo podići, a onda naglo spustiti. Pogodili ste, to je ono kad vrlo brzo nakon što ste pojeli krofnu, poželite još jednu.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS