Početna >> Gastro pikanterije >> IZUMITELJ PRINGLES KONZERVE SAHRANJEN U JEDNOJ

IZUMITELJ PRINGLES KONZERVE SAHRANJEN U JEDNOJ

Nakon smrti 2008. godine, samo 20 dana pre svog 90-og rođendana, izumitelj konzerve za Pringles čips, Frederik J. Baur je kremiran. Poštujući želje pokojnika, njegova porodica je deo pepela ubacila u konzervu za čips Pringles (ali nije mogao da stane sav pepeo). Ova konzerva je, zajedno sa ostatkom pepela, stavljena u klasičnu urnu i tako je sahranjena. Jedan deo pepela je ostavljen u posebnoj urni koju su zadržali Baurovi unuci, ne želeći da se odvajaju od deke.


 
Baur je ovu neobičnu želju prvi put iskazao svojoj deci 80-ih godina prošlog veka. Nakon njegove smrti, deca su odlučila da mu ispoštuju želju, ali nisu bili sasvim sigurni da je Baur bio ozbiljan kada je to zatražio. Na putu ka pogrebnom preduzeću u kome je Baur bio kremiran, porodica je zastala kod jednog supermarketa i kupila kutiju Pringelsa. "Dugo smo se raspravljali koji ukus da uzmemo", rekao je Baurov sin Leri, "ali ja sam rekao da moramo da uzmemo original."
 
Doktor Frederik Baur je takođe bio čovek koji je osmislio "sedlasti" oblik (hiperbolični paraboloid) prženog testa koji je zapravo Pringles (testo nije pečeno u rerni kao što mnogi veruju). Dok je kao hemičar radio u firmi Proctor&Gamble, dobio je zadatak da reši problem čipsa koji se izlomi u kesama. I tako je Baur radio na pronalaženju alternativnog oblika i pakovanja čipsa. On ipak nije bio onaj koji je od Pringlesa napravio komercijalni proizvod. Čips koji je on napravio jednostavno nije imao dovoljno dobar ukus i dodeljen mu je neki novi zadatak.
 
Nekoliko godina kasnije, Aleksander Liepa nastavio je Baurov rad i uspeo da poboljša ukus prženog testa. Zapravo se on smatra pronalazačem Pringlesa, ali u stvarnosti, on je samo nadogradio Baurov koncept. Proizvod koji je na kraju dobijen se ipak tehnički ne može nazvati krompirovim čipsom.
 
Originalni naziv bio je “Pringles Newfangled Potato Chips”. Međutim, Pringles u sebi sadrži samo 42% krompira, a ostatak čine pšenični skrob i razne vrste brašna, uključujući pirinčano i kukuruzno brašno. Ovo je razlog zbog koga je američko Ministarstvo zdravlja i hrane nateralo proizvođača da promeni ime, jer proizvod nije bio u skladu sa definicijom krompirovog čipsa. Reč čips su mogli da koriste samo pod određenim uslovima. Na primer, da bi koristili reč čips morali bi proizvod nazvati “Pringles Potato Chips Made From Dried Potatoes” ("Pringles čips napravljen od sušenog krompira"). Danas ga svi znamo samo kao Pringles.
 
Dok se Proctor&Gamble u Americi borio da je Pringles zapravo čips, u Engleskoj je sledio drugu taktiku. Kako bi izbegli PDV u iznosu od 17,5% izjavili su kako Pringles treba da se smatra kolačem. Argument im je bio taj da je u proizvodu samo 42% krompira i da je to zapravo testo, pa se zato mora smatrati kolačem i ne može biti opterećen porezom na čips. Kompanija je čak i dobila spor na Vrhovnom sudu i na kratko, Pringles je u Engleskoj bio kolač. Međutim, Kraljičina poreska i carinska služba je ovu odluku poništila 2009. i od tada kompanija plaća PDV.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS