Početna >> Gastro pikanterije >> BRZA HRANA STVARA ZAVISNOST

BRZA HRANA STVARA ZAVISNOST

Brza hrana stvara zavisnost kao i heroin i cigarete i može da izazove gojaznost, pokazalo je najnovije istraživanje. Naučnici sa Istraživačkog instituta Skrips na Floridi ustanovili su da masna, slana i slatka hrana pokreće centre u mozgu koji izazivaju zadovoljstvo. Reč je o istim centrima koji se pokreću pomoću droge ili nikotina.
Izvor: BestShop


 
Ovo otkriće, objavljeno u onlajn časopisu "Nature Neuroscience", delimično objašnjava zašto gojaznost postaje sve veći problem širom sveta i zašto su lanci brze hrane tako popularni.
 
Naučnici su tokom istraživanja hranili miševe visoko kaloričnom, masnom hranom. Vrlo brzo životinje su počele da pokazuju znakove zavisnosti.
 
"Istraživanje pruža ubedljiv dokaz da se zavisnost od droga i gojaznost zasnivaju na istim neurobiološkim mehanizmima. Zato i jeste tako teško odupreti se nezdravoj ishrani", objasnio je profesor Pol Keni koji je predvodio istraživanje.
 
On je kazao da njihovo otkriće samo potkrepljuje ono što gojazne osobe već godinama ističu - da je izuzetno teško odvići se od brze hrane, kao što je narkomanima da ostave drogu ili pušačima da prestanu da puše.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS