Početna >> Gastro pikanterije >> ČIJI JE ĐEVREK: TURSKI ILI GRČKI?

ČIJI JE ĐEVREK: TURSKI ILI GRČKI?

Istorijski rivali - Turska i Grčka - koji se spore oko mnogih političkih pitanja, sada su otvorili još jedan front neslaganja: čiji je đevrek, pecivo koje se vekovima priprema i u jednoj i u drugoj zemlji.
Izvor: b92


 
Istanbulska komora prodavaca đevreka (simita) traži da se taj proizvod zaštiti kao turski, pošto Grci tvrde da je to pecivo njihovo, poznato pod nazivom kouluri.
 
Povod za najnoviji spor otvorio je atinski list "Elefteros tipos", koji je pokušao da dokaže da je đevrek još od pre Hrista bio popularan i u Solunu i u Istanbulu.
 
Prema tome, to je vezantijski proizvod, ali ni u kom slučaju nije turski. U Grčkoj to pecivo nazivaju "solunski kouluri".
 
U Istanbulu su te tvrdnje dočekali na nož.
 
"Ðevrek (simit) je simbol Istanbula. To je deo turske kulture i za bogate i za siromašne. Postoji velika razlika između turskog i grčkog đevreka u načinu kuvanja i stavljanju susama preko njega", kažu u Komori proizvođača đevreka.
 
Turski institut za patente najavio je da je spreman da se uključi u ovu akciju, kako bi se zašitio đevrek, odnosno simit . Ali i u Grčkoj imaju svoje argumente gde se đevrek naziva solunski kouluri.
 
"Svako može da tvrdi da je đevrek njegov, ali istorijski je potvrđeno da datira iz doba Vizantije i da se tada zvao kolikou", objašnjavaju u Udruženju pekara u Solunu.
 
Atina i Ankara ne mogu da nađu zajednički jezik ni oko mnogih političkih pitanja: rešenja kiparskog problema, kao i pomorskog i vazdušnog razgraničenja na prostorima Egejskog mora. U poslednje vreme, i pored poboljšanja odnosa, nesporazumi se javljaju i zbog drugih sitnih pitanja.
 
U Istanbulu su pre nekoliko godina oštro reagovali i kada je na jednoj priredbi u Evropskoj uniji baklava predstavljena kao tipičan dezert kiparskih Grka. Slično se desilo i oko lokuma.
 
Ti nesporazumi su očigledno posledica vekovnog preplitanja istorija dva naroda, što može da se vidi u muzici i drugim oblastima.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

TURSKA-kultura i bogatstvo gastronomije

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...