Početna >> Predstavljamo >> IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U PANČEVU

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U PANČEVU

Izložba fotografija "NOT SO FAR AWAY" biće otvorena 12. 01. 2012. u 19:00 h u Kulturnom centru Pančeva ciklusom fotografija Face to Face i Not so far away. U pitanju su slike pejsaža ispunjenih usamljenim figurama, beznačajnih u odnosu na prirodu koja ih okružuje. 

Ciklus fotografija Face to Face (i Not so far away) doslovno replicira romantičarsku topografiju posmatrača neposredno konfrontiranog sa uzvišenim i zadivljujućim prizorima jednog postindustrijskog predela i primer je jedne nove socijalne i mentalne ekologije. To je rad u nastajanju (work in progress project) koji izvodimo na svakom mestu koje posetimo i sastoji se od radova u različitim medijima, mada je najzastupljeniji medij fotografije. Tako su motivi pejsaža i gradova širom sveta postali objekt naše izolovane kontemplacije pozivajući i posmatrača da se toj kontemplaciji pridruži.

Iskustvo postajati-deo-prirode ili biti-deo-prirode preuzeto je iz tradicije romantičarskog pejsažnog slikarstva, a posebno iz radova nemačkog slikara Kaspara Fridriha Davida (Caspar Friedrich David). U pitanju su slike pejsaža ispunjenih usamljenim figurama, beznačajnih u odnosu na prirodu koja ih okružuje. Sledeći svoje unutrašnje impulse on je glorifikovao snagu i lepotu prirode obezbeđujući joj spiritualni karakter. Na taj način stvorio je novi tip slike „pejsaž kao ikona prirode“, gde pejsaž prestaje da biva samo dekoracija, refleksija našeg okruženja, već počinje da opisuje naš unutrašnji život i nudi nova značenja kao što su čovekovo shvatanje prirode i veza između čoveka i prirode.

Učesnici ovih simboličnih predstava su uglavnom sami umetnici ( koji, držeći se za ruke, formiraju svoj intiman prostor) i novostvorena priroda, pejsaž koji je pretrpeo uticaj čoveka a odraz je aktuelnog trenutka i savremenog života. Postavljajući sebe ispred velikih civilizacijskih prestonica Kaira, Beča ili između peščanih dina ili napuštenih rudnika, predstavljamo prirodu/pejsaž u rascepu između uticaja kulturnog delovanja i idealnog „nedirnutog“ stanja prirode.
 

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

PERU za svačiji ukus

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...