Početna >> Gastro pikanterije >> JAJA ZDRAVIJA SADA NEGO PRE 30 GODINA

JAJA ZDRAVIJA SADA NEGO PRE 30 GODINA

Jaja su u poslednjih 30 godina postala zdravija, s obzirom na to da sadrže manje masnoće i kalorija usled bolje ishrane koka nosilja. Prosečno jaje sada sadrži više vitamina i minerala nego pre 30 godina, ali ljubitelji kuvanih jaja biće razočarani kada čuju da su se žumanca smanjila.


 
Promena ishrane koka nosilja jeste rezultirala zdravijim jajima, ali trend kupovine većih jaja doveo je do toga da je manje žumanceta nego ranije.
Zapravo, ovo važi samo za velika jaja. Kod jaja srednje veličine, žumance je isto kao i pre, ali zato u onim većim, veličina je tu isključivo usled većeg belanceta.
 
Današnja jaja sadrže 70% više vitamina D i duplo više selena što smanjuje rizik od pojave kancera i kardiovaskularnih bolesti, neplodnosti i infekcija. Takođe sadrže 20% manje masnoće, 20% manje zasićenih masnoća, oko 13% manje kalorija i 10% manje holesterola nego pre 30 godina.
Prosečno jaje srednje veličine sadrži 66 kalorija (naspram ranijih 78), a prosečno veliko jaje ima 77% kalorija (naspram ranijih 91%).
 
Biljna ulja zamenila su meso i mlevene kosti kojima su kokoške hranjene 80-ih godina prošlog veka i veruje se da je to, u kombinaciji sa ostalim poboljšanjima u ishrani kokošaka, poboljšalo apsorpciju vitamina rastvorivih u masti.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS