Početna >> Gastro pikanterije >> KADA JE IZMIŠLJEN OTVARAČ ZA KONZERVE?

KADA JE IZMIŠLJEN OTVARAČ ZA KONZERVE?

Konzerve su postojale mnogo pre nego što je patentiran prvi otvarač za konzerve. Poreklo konzervi se obično vezuje za Pitera Duranda i 1810. godinu, dok je prva fabrika konzervi otvorena u Engleskoj 1813.


 
Postoje i dokazi da su konzerve od metala bile u širokoj upotrebi u holandskoj mornarici tokom 1770-ih. U svakom slučaju, otvarač za konzerve se nije pojavio do 1850-ih. Neki izvori pronalazak pripisuju Englezu Robertu Jejtsu koji je otvarač patentirao 1855. Prvi otvarač za konzerve patentiran je u SAD 1858. i to je uradio Ezra Vorner.
 
Neke činjenice o otvaračima za konzerve
 

  • Klasičan dizajn pripisuje se Vilijamu Limanu. Dizajn iz 1870. uključivao je poznati točak koji se pomera duž ivice konzerve i tako odseca poklopac. Dizajn je ostao popularan do 1925. kada je nazubljena ivica dodata točku.
  • 1866. vojska SAD je počela da koristi posebne ključeve za otvaranje konzervi. I dan danas se ovi “ključevi” koriste za otvaranje konzervi sardina.
  • Ranije su konzerve bile mnogo deblje i često mnogo teže od hrane koja se nalazila u njima. Uputstva za otvaranje često su savetovala da se upotrebe dleto i čekić kako bi se konzerva otvorila. Otvarači za konzerve pojavili su se tek onda kada su i konzerve postale tanje.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS