Početna >> Gastro pikanterije >> USKORO STIŽE VEŠTAČKO MESO

USKORO STIŽE VEŠTAČKO MESO

Prototip hamburgera uzgojenog iz matičnih ćelija izgledaće i imaće ukus kao i svaki drugi, rekao je tvorac veštačkog hamburgera na konferenciji za novinare, britanski naučnik Mark Post. Post je šest godina pokušavao da pretvori matične ćelije u meso, a prvi pokušaji su uključivali burgere od mišjih matičnih ćelija. Osim hamburgera, proizveo je i lignje, svinjetinu i na samom kraju i govedinu, prenosi Daily Mail.
Izvor: b92


 
Cena izrade hamburgera od veštačkog mesa iznosi neverovatnih 265.000 eura, a meso se proizvodi u četiri odvojena postupka.
 
Prvo se matične ćelije uzimaju iz mišića krave. Potom se inkubiraju u hranjivu supu, izgledom sličnu nedovoljno kuvanom jajetu. Ta se smesa suši, rasteže i reže na trake, a na samom kraju se meša s masnoćom kao i drugo mleveno meso kako bi nastao burger.
 
“Ovakav postupak proizvodnje mesa još uvek je previše dugotrajan, a u interesu nam je da ga smanjimo na manje od šest nedelja od uzimanja matičnih ćelija do samog jedenja mesa - rekao je profesor Mark Post, koji je već proizveo burger, ali će njegovu finalnu verziju javnosti predstaviti u oktobru ove godine.
 
On je uveren kako je stvaranje mesa od matičnih ćelija ekološka i moralna alternativa koja će koristiti čovečanstvu, a veštačko meso se može napraviti ekstra zdravim dodavanjem raznih nutrijenata u njega.
 
Ipak, zbog činjenice da je izvor veštačkog mesa ipak životinjski, vegetarijanci su već izrazili svoje protivljenje iskorišćavanju životinja. S time se ne slaže i profesor Filip Torton s Livestock Instituta za istraživanja u Edinburgu.
 
“Mogli bismo smanjiti broj životinja na svetu koje se uzgajaju samo za klanje, a njihovom redukcijom bi se smanjila i proizvodnja brojnih štetnih gasova”, smatra Torton.
 
Torton veruje da bi se ljudi brzo prilagodili i jeli veštačko meso ukoliko bude dostupno po normalnoj ceni.
 
“Ovo je samo koncept kojim želimo da pokažemo ljudima da je moguće stvoriti veštačko meso: burgere, kobasice, bifteke. Sve ovo će sukoro postati realnost. Postoje ugrožene životinje čije meso ćemo vremenom uspeti da stvorimo što će ih spasiti od ubijanja i istrebljenja”, zaključuje Mark Post.
 
Postovim procesom od jedne jedine matične ćelije biće moguće stvoriti milione hamburgera zahvaljujući njihovoj sposobnosti da rastu i razmnožavaju se.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS