Početna >> Gastro pikanterije >> ZABLUDE O KUVANJU

ZABLUDE O KUVANJU

Tokom godina neki kulinarski postulati postali su toliko integrisani u sveopšte običaje, da se danas u mnogim kuhinjama prihvataju bez pogovora. Iznose se kao činjenice i u brojnim kuvarima, emisijama i kulinarskim časopisima pojavljuju kao osnovni postulati čiju tačnost više niko ne proverava. Zablude o kuvanju, baš kao i sve druge, sadrže nešto malo istine, ali većina njih ipak nije tačna.Tokom godina neki kulinarski postulati postali su toliko integrisani u sveopšte običaje, da se danas u mnogim kuhinjama prihvataju bez pogovora

 
1. Maslinovo ulje nije za prženje

Recite ovo ljudima u Italiji, Španiji ili Grčkoj i nasmejaće vam se. Istina je da maslinovo ulje ima nešto nižu tačku ključanja za razliku od, recimo, suncokretovog. Ono može postati gorko, čime i sastojci koji se prže preuzimaju neprijatan ukus, ali ako ga zagrevate na pravoj temperaturi, odlično je za prženje brojnih jela.
 

2. So podiže krvni pritisak

Zabluda o „nezdravoj soli" datira iz pedesetih godina, od testova koje su sproveli britanski lekari, a čije su rezultate kasnije opovrgla nova istraživanja. Iako je i dalje smatraju neprijateljem zdravlja, mnogi ipak nisu svesni koliko je so potrebna u ishrani. Kao i sa svim drugim začinima, umerenost je najbolji pristup.

 
3. Sveže voće je zdravije od sušenog

Dodavanje voća jelima je dobra odluka, ali ostaje zabluda o tome da je svežije bolje od sušenog. I dok može biti nekih manjih razlika u sadržaju minerala i vitamina, istina je da obe varijante sadrže slične količine šećera i vlakana. Sveže voće jedino sadrži veću količinu vode.
 

4. Ulje sprečava da se testenina zalepi

Prava istina je da dodavanje ulja u vodu u kojoj se kuva testenina pomaže samo da voda ne kipi, ali nema nikakav uticaj na to da li će se testo zalepiti za šerpu. Da vam se špagete ne bi zalepile za dno, korisnije će biti da ih tokom kuvanja povremeno mešate varjačom.
 

5. Pečurke se ne peru pre kuvanja

Kako navodi francuski priručnik „Larus gastronomik", u svrhu zadržavanja pune arome pečuraka, najbolje je ne prati ih i ne guliti, već samo obrisati vlažnom krpom i prosušiti. Ipak, skora istraživanja pokazuju da mnoge vrste pečuraka apsorbuju vrlo malo vode ukoliko ih nakratko properete.

 
6. Alkohol ispari prilikom kuvanja

Iako visoke temperature često smanjuju učinak alkohola koji se dodaje sosovima, supama ili gulašima, istina je da bi jela koja se obogaćuju ukusom nekog alkohola trebalo kuvati gotovo puna tri sata, kako bi on u potpunosti ispario.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

TURSKA-kultura i bogatstvo gastronomije

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...