Početna >> Gastro pikanterije >> ŽENE KOJE VOLE KAFU MANJE PODLOŽNE DEPRESIJI

ŽENE KOJE VOLE KAFU MANJE PODLOŽNE DEPRESIJI

Žene koje piju dve ili više kafe dnevno manje su podložne depresiji, pokazalo je istraživanje objavljeno u američkom časopisu Arhive interne medicine, prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).
Izvor: PressNije jasno zbog čega kafa može da ima takav efekat, ali autori studije veruju da kofein može da utiče na hemijske promene u mozgu jer blokira određene hemijske receptore kao što je adenozin, koji ima važnu ulogu u biohemijskim procesima, poput transfera energije, podstiče san i potiskuje uzbuđenje.
Tim medicinske škole sa Harvardskog univerziteta pratio je zdravlje 50.000 medicinskih sestara, u periodu od 1996. do 2006, a takođe je merio količinu kafe koju popiju u toku dana.
U tom periodu kod nešto više od 2.600 ispitanica razvila se depresija. Pokazalo se da je veliki broj tih žena pilo veoma malo kafe ili uopšte nije konzumiralo taj napitak.
U poređenju sa ženama koje su jednom nedeljno ili ređe pile šoljicu kafe sa kofeinom, one koje su konzumirale dve do tri šoljice dnevno imale su 15 odsto manji rizik da razviju depresiju.
One koje su pile četiri šoljice i više taj rizik su smanjile za 20 odsto.
Istraživanje je pokazalo da kafa bez kofeina nije imala isti efekat.

Osobe koje redovno piju kafu ređe pate od gojaznosti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa, takođe je pokazala studija.
Naučnici su naveli da su njihovi nalazi "dali dodatnu težinu" radovima drugih kolega koji su utvrdili nižu stopu samoubistva kod kafopija.
Oni pretpostavljaju da je u tome ključan igrač upravo kofein, koji je poznat kao supstanca koja podstiče osećanje zadovoljstva i podiže energiju.
Naučnici, međutim, nisu preporučili količinu kafe koju bi trebalo da pije neka osoba ali su upozorili da previše kofeina može da poveća osećanje uznemirenosti.

Stručnjaci dodaju da su neophodna dalja istraživanja kako bi se veza između kofeina i depresije bolje razumela i navode da je svakako prerano da se ženama preporuči da piju više kafe kako bi popravile raspoloženje.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

TURSKA-kultura i bogatstvo gastronomije

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

Forum

RSS Feed


Recepti, članci i još dosta zanimljivosti
Saznajte više...