Početna >> Predstavljamo >> MAČKOV PODRUM PORTUGIZER

MAČKOV PODRUM PORTUGIZER

Po ugledu na tradiciju dočeka prvog mladog vina Beajoulais Nouveau, Mačkov podrum je u Novom Sadu 17. novembra, petu godinu za redom, organizovao Dan mladog Portugizera, vina koje je postalo svojevrsni zaštitni znak ove fruškogorske vinarije. A fešti su prisustvovali tamburaši, pudari, vinski vitezovi, glumci i ljubitelji vina.

Treći četvrtak u novembru je dan kada se širom sveta sa nestrpljenjem i uzbuđenjem dočekuje i otvara mlado vino, od Francuske do Japana.
Za one koji ne znaju, mlado vino je ono koje je napravljeno u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe od kojeg je napravljeno. Zamišljeno je kao lagano vino za radnike Liona i okoline koji nisu mogli da priušte skupocena vina iz prestižnih Šampanje, Alzasa, Burgonje... Ubrzo je ovo vino, poznato kao Božole, zahvaljujući pitkosti, svežini i voćnim aromama osvojilo ceo svet. Francuzi su zatim 1937. godine patentirali metodu karbonske maceracije (fermentacija cele bobice), koju je u Srbiji prvi (i za sada jedini) počeo da primenjuje Mačkov podrum u proizvodnji svog Portugizera.
Inače, mlado vino se pravilo i ranije u našim krajevima, a u narodu su mu nadenuli ime Svatovac, jer je bilo gotovo na jesen, baš u vreme kad su se momci ženili, domaćini slave slavili i razna druga veselja priređivali.

Više informacija možete pronaći ovde.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS