Gastro pikanterije

LESKOVAČKI AJVAR DOBIO SVETSKI SERTIFIKAT
Srpski brend "Leskovački domaći ajvar" dobio je i međunarodni sertifikat Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) sa sedištem u Ženevi, potvrđeno je danas agenciji Beta u Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu. Predsednik te komore Goran Jović rekao je da je leskovački ajvar treći proizvod iz Srbije koji je registrovan kod WIPO i da registracija važi u 28 zemalja u svetu.

Saznajte više...

10 NAJGORIH SVETSKIH REKORDA U OBLASTI HRANE
Svetski rekordi u oblasti hrane i pića su među najpopularnijim. Ljudi iz celog sveta pokušavaju da stvari urade brže, bolje, duže i više od onih pre njih. Ako vas zanima koja su to 10 najnezdravija rekorda iz oblasti hrane i pića koje možete naći u knjigama rekorda, onda će vam naredna lista biti veoma zanimljiva.

Saznajte više...

Soulfood Serbia
Spot „Hrana za dušu”, koji prikazuje Srbiju bogatu kulinarskim specijalitetima, postao je pravi je hit na internetu u, što bi neki rekli, rekordnom vremenu. Spot je naručila Turistička organizacija Srbije, koja će aktivnosti za 2012. godinu vezati za gastronomiju, a jedan od autora Srđan Stojanović kaže da su želeli da svetu dočaraju lepote naše hrane i sela.

Saznajte više...

Švajcarsko vino (ni) je šampanjac
Grupa vinara iz švajcarskog sela Šampanja izgubila je bitku pred Evropskim sudom pravde, jer joj nije dozvoljeno da naziv svog naselja upotrebe na etiketama za lokalno vino.
Međutim, seoske vlasti u Švajcarskoj su čvrsto odlučile da nastave bitku za korišćenje oznake šampanjac. Oni su uporni da nastave sa običajem davanja imena svom vinu po selu, čiji se naziv Šampanja, uz varijacije u izgovoru, prvi put pominje u jednom dokumentu još davne 885. godine.

Saznajte više...

Plata dobrog kuvara i do 10.000 evra
Najčuveniji kuvari u bukureštanskim restoranima zarađuju i 10.000 evra mesečno, dok zarade izvršnih direktora hotela sa pet zvezdica dostižu između 5.000 i 6.000 evra, objavio je danas dnevnik "Biznis standard".  Ovoliku platu nije lako zaraditi. Da bi stigao do nje, kuvar mora da završi gastronomsku akademiju (najčuvenije su u Francuskoj i Švajcarskoj) i potom odradi 10 godina šegrtovanja kod nekog čuvenog majstora kuhinje.
Strani kuvari su najbolje plaćeni u arapskim zemljama, SAD i Rusiji.

Saznajte više...

Podneblje diktira navike
Ako je siromašnima za utehu, ne znači da se narodi koji najviše troše na obroke najbolje i hrane. Iako je nemoguće izvući generalni zaključak, svetski nutricionisti, koji su uradili ovo istraživanje, kažu da u kvalitetu ishrane živi paradoks: najkvalitetnije se hrane najsiromašniji i najbogatiji. Prvi, zato što u nedostatku pečenja i drugih mesnih đakonija jedu žitarice, a ovi drugi zato što imaju dovoljno para i svesti da kupuju samo provereno zdravu hranu.

Saznajte više...

Brza hrana napada
Iako svaka nacija ima svoju nacionalnu kuhinju, podaci istraživanja nutricionista Njujorka, Tokija, Hong Konga i Londona ukazuju i na jedan globalni trend: nacionalne đakonije sve brže padaju u zaborav.

Saznajte više...

Egzotika: retko
Prema nedavnim istraživanjima, prosečna porodica u Srbiji nikada ne kupuje:
jastoga, koji u zavisnosti od veličine košta 1.500 dinara
rakove (u proseku od 600 do 1.000 dinara)
školjke (sveže od 200 do 400, smrznute u proseku 300 dinara)
morsku ribu i ostale plodove mora
maslinovo ulje, ulje od koštica grožđa, bundeve, mešanih žitarica... 

Saznajte više...

EU uči čobane kako da muzu ovce
Čobani u poljskim Tatrama, proslavljeni vekovima po stadima ovaca i ukusnom siru oscipek, u šoku su - Evropska unija od njih traži da pohađaju kurseve kako ispravno da uhvate i pomuzu svoje domaće životinje.
Kurs po zahtevu i o trošku Brisela organizuje poljski Savez odgajivača ovaca i koza.

Saznajte više...

Najskuplji restorani na svetu
Zadovoljstvo odlaska na ručak ili večeru u restoran u nekim slučajevima može da košta čitavo bogatstvo.
Ako želite da probate specijalitete iz ponude elitnih svetskih restorana, spremite se na dugi put u Tokio, Toronto, Pariz i London. Upozorenje - troškovi avionskog prevoza nisu uračunati u cenu hrane.

Saznajte više...

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS