Početna >> Gastro pikanterije >> SUJEVERJE I HRANA

SUJEVERJE I HRANA

Koliko vas nervira kada vam se probuši žumance dok pržite jaje na oko? Osim što ovo može da vas iznervira, oni malo sujeverniji setiće se da su stari govorili da ako se razbije žumance onda ste „razbili i ceo taj dan“.


 
Nije neobično što je hrana, nešto što u našim životima zauzima centralno mesto, generisalo čitavu seriju običaja i sujeverja. Neki od njih su veoma neobični, i logika kojom je narod došao do njih, nije uvek bila očigledna.
 
Mnogi od nas su bacali so preko ramena kada je prospu. Ono što ljudi tada zapravo rade jeste da pokušavaju da zaslepe đavola koji im stoji iza ramena podsmevajući se nespretnosti i što je protraćen jedan od najdragocenijih sastojaka. I ko još nije prelomio jadac? Običaj vezan za jadac datira još iz vremena Starog Rima kada se budućnost proricala iz kostiju zaklane životinje. Da ne pominjemo beli luk kao borca protiv vampira!
 
Ne samo hrana, već i načini na koji se ona jede okruženi su magijskom simbolikom. Dve kašike, jedna u drugoj u činiji za sos, nekada su značile obećanje braka. Možda je to zato što tako podsećaju na par zagrljen u krevetu? Noževi su se obično postavljali sa određenim značenjem, najčešće podmuklim. Par ukrštenih noževa odmah bi se razdvajao, jer je simbolisao ukrštene mačeve, a mešanje hrane nožem smatralo se da izaziva razdor.
 
Za Kineze, nemarno ostavljeni štapići na praznoj činiji smatraju se predzankom smrti, isto kao i okretanje ribe naopako u činiji u kojoj je poslužena (simboliše prevrtanje ribarske barke). Umesto toga, kostur se treba pažljivo ukloniti nakon što se pojede gornja polovina ribe.
 
Novogodišnje veče je u mnogim kulturama jedan od dana najviše ispunjen sujeverjem. Španci imaju običaj da proždiru zrna grožđa sa svakim otkucajem sata u ponoć kako bi se osigurali da će svaki od narednih dvanaest meseci biti zabavan. U Austriji jedu mini prasiće od marcipana.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

ZEMLJE koje će zadovoljiti vaša nepca

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS